Bănci și Asigurări

BNR: Sistemul bancar este pregatit pentru Basel II

27.10.2005, 19:25 26

Sistemul bancar romanesc este pregatit, in esenta, pentru implementarea Basel II, fiind necesara parcurgerea tuturor etapelor, a declarat Ion Dragulin, director in cadrul BNR, la forumul organizat de Euromoney in Croatia.

"La BNR este stabilita o strategie de transpunere si implementare care sa duca la aplicarea Basel II in Romania, din 2007", a precizat Dragulin.

El a mentionat ca directiva asigura un cadru general si ofera niste optiuni in legatura cu aspectele care sunt de maxima importanta, lasand autoritatile sa opteze.

In acelasi timp, metodologia de calcul este mai complexa si exista trei variante standard, de baza si avansata. Prima abordare se bazeaza pe reglementari ale autoritatilor, iar ultimele doua se refera mai mult la proceduri si norme interne, avizate insa de autoritatea de supraveghere.

"Cele mai multe banci, circa 75-80% au optat pentru versiunea standard a Basel II, care reprezinta de fapt un Basel I imbunatatit. Este cat se poate de rezonabil", a mai spus Dragulin.

El a adaugat ca abordarea unor metode interne de evaluare a riscului de creditare ar oferi sansa de a personaliza directiva pe profilul de risc al bancilor.

"Cei care vor trece la abordarea de rating intern au posibilitatea sa evalueze mai bine profilul de risc al diferitelor categorii de credite din portofoliu si deci sa stabileasca nevoile de capital in mai mare cunostinta de cauza. Ca atare, exista si este demonstrata in Europa probabilitatea ca nevoile de capital sa fie mai mici decat in versiunea standard, ceea ce avantajeaza bancile", a apreciat Dragulin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO