Bănci și Asigurări

BNR spune la primavara care sunt slabiciunile bancilor

02.12.2005, 19:19 12

Banca Nationala va publica in luna mai a anului viitor primul sau Raport asupra stabilitatii financiare, prin care va informa publicul asupra principalelor evolutii inregistrate de bancile comerciale, va prezenta slabiciunile acestora, solutii propuse si tendintele pe care le estimeaza pentru perioada ulterioara si, nu in ultimul rand, va analiza riscurile care pot afecta stabilitatea financiara.

"Sistemul bancar este in prezent extrem de solid, cu un nivel de solvabilitate foarte ridicat", afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Pe de alta parte, o serie de analisti straini apreciaza drept riscanta preponderenta finantarilor externe pe care se bazeaza bancile romanesti si care le face vulnerabile la eventuale conjuncturi externe nefavorabile.

In ultimii ani, BNR a inceput sa evalueze periodic capacitatea sistemului bancar si a bancilor luate individual de a rezista la diferite socuri, incepand cu cele pe care le-ar putea produce aparitia unor fluctuatii majore ale dobanzilor sau ale cursului de schimb.

Rezultatele acestor teste de rezistenta, inclusiv categoriile de rating in care sunt incadrate bancile de pe piata romaneasca, au fost insa facute publice numai partial si sporadic.

Din primavara viitoare, evaluarile urmeaza sa fie incluse in Raportul privind stabilitatea financiara, cu publicare semestriala.

Publicarea raportului face parte si din angajamentele pe termen scurt ale BNR incluse in cea mai recenta editie a Programului Economic de Preaderare.

"Raportul va oferi analize pe diferite aspecte legate de slabiciunile sistemului bancar, precum si solutii pentru ameliorarea acestora", spune Ion Dragulin, directorul Directiei Stabilitate Financiara din BNR.

Dintre angajamente face parte si transmiterea, pana la data de 30 iulie 2006, a indicatorilor de stabilitate financiara recomandati de FMI, pentru toate institutiile financiare din Romania, precum si a informatiilor calitative aferente acestora, precum si validarea modelelor de avertizare timpurie pentru sistemul bancar pana in decembrie 2006.

Pentru monitorizarea mai buna a stabilitatii pietei financiare, BNR a lucrat si un proiect de lege privind introducerea unor reglementari uniforme pentru toate societatile care deruleaza activitati financiare, cum ar fi leasingul sau societatile de creditare nebancare. Mai ramane insa ca proiectul sa fie si promovat in sedinta de guvern, BNR avand nevoie de sprijinul Ministerului Finantelor.

In actuala forma, proiectul stabileste doua paliere de reglementare, o serie de indicatori fiind obligatorii la raportare numai daca societatea in cauza are o activitate peste un anumit prag.

Astfel, companiile care depasesc o anumita cifra de afaceri ar putea avea obligatia sa indeplineasca unele cerinte de capital, peste cele existente, sau mai mari decat eventualele praguri minime decise de legiuitor. Actul normativ va impune societatilor financiare sa transmita raportari statistice.

O alta dispozitie are in vedere instituirea unor norme interne pentru fiecare societate cu activitate de creditare. In aceeasi zona, vor fi introduse norme contabile specifice si va fi solicitat audit extern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO