Bănci și Asigurări

BNR: Sunt banci la care 18% din credite au probleme

BNR: Sunt banci la care 18% din credite au probleme
04.05.2009, 00:00 23

Creditele care inregistreaza intarzieri la rambursarea ratelor au ajuns in februarie sa reprezinte ceva mai mult de 13% din portofoliul total de credite al bancilor, fata de aproape 7%, in urma cu un an, spune Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Surpraveghere din BNR.

"Au fost banci care au inregistrat si niveluri de 17%-18%, ceea ce ne-a obligat sa impunem masuri", a aratat Cinteza. Acest indicator ia in considerare creditele care inregistreaza intarzieri la plata ratelor chiar si de numai o zi.
El nu a precizat insa cate banci au fost in aceasta situatie si nici ce fel de masuri au fost luate. In toamna trecuta, cand Cinteza a remarcat pentru prima data public cresterea rapida a ponderii creditelor cu probleme la rambursare, el a aratat ca in cazul unor banci a fost dispusa sistarea vanzarii anumitor categorii de credite si chiar revizuirea normelor interne.
Deteriorarea calitatii portofoliilor de credite se vede insa si in cresterea ponderii creditelor care inregistreaza intarzieri mari la plata ratelor. Ponderea creditelor incadrate in "indoielnic", respectiv care au intarzieri de peste 60 de zile, a urcat de la 1,3% in martie anul trecut la 2,9% anul acesta.
Creditele incadrate ca "pierdere" - cele cu intarzieri mai mari de 90 de zile sau pentru care s-au demarat proceduri juridice impotriva debitorului - au ajuns sa reprezinte 6,5% din portofoliu in martie 2009, fata de 3% in urma cu un an.
Doar ponderea creditelor incadrate in "standard" (cu intarzieri mai mici de 15 zile) a scazut in acest interval, de la 64% la 58%.
Bancile aveau in martie provizioane de 10,25 miliarde de lei (2,4 miliarde de euro). In aceste conditii, gradul de acoperire a creditelor clasificate in "indoielnic" si "pierdere" era de 55,9%. Corectand valoare expunerii cu garantiile aferente, gradul de acoperire urca insa la 131%. Totusi, gradul de acoperire inregistreaza o scadere accentuata chiar fata de sfarsitul anului trecut, cand gradul de acoperire era de 144%. Evolutia a avut loc chiar in conditiile in care bancile si-au majorat provizioanele in aceasta perioada cu 2,6 miliarde de lei (echivalentul a 633 de milioane de euro).
Cinteza a remarcat ca, in ceea ce priveste creditul acordat populatiei, pana acum cele mai mari probleme au fost inregistrate la imprumuturile de consum de mica valoare, acordate in lei. Inca din vara lui 2008 guvernatorul Mugur Isarescu vorbea despre pericolul adus de creditele date "doar cu buletinul", aratand ca in unele judete se dezvoltasera "industrii" de falsificare de documente. Unele banci au apasat atunci acceleratia pe creditare, grabindu-se sa isi majoreze portofoliile inainte de intrarea in vigoare (in octombrie) a unor reglementari mult mai dure ale BNR.
Totusi, Cinteza remarca o atenuare a deteriorarii portofoliilor de credite de consum din martie, dublata insa de o tendinta ingrijoratoare de crestere a restantelor la cele cu garantii imobiliare.
BNR impune bancilor locale o metodologie proprie de clasificare a creditelor si de constituire de provizioane, cu reglementari mai stricte decat cele prevazute de Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS). Spre exemplu, bancile nu pot deduce valoarea garantiilor pentru a ajusta expunerea pe clientii fata de care au demarat proceduri juridice, desi regulile IFRS permit o corectie. BNR a demarat in martie un proces de relaxare a metodologiei, pentru alinierea la normele IFRS.
Seful Supravegherii anticipeaza ca bancile se vor confruna cu probleme serioase anul acesta, in conditiile in care multe companii intra in insolventa, iar pe zona de retail somajul va afecta capacitatea clientilor de a-si plati ratele.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO