Bănci și Asigurări

BNR trebuie din nou sa stinga setea de lei a dealerilor

31.01.2010, 23:09 20

Dealerii asteapta astazi ca BNR sa vina din nou sa le imprumutelei la dobanda de interventie de 7,5% pe an, in conditiile in careajunge la scadenta un credit similar de 6 miliarde de lei, acordatin urma cu o saptamana.
Inca din sedinta de vineri dobanzile la care bancile isi imprumutalei intre ele pe piata monetara pentru perioade foarte scurte auurcat spre nivelul de 8% pe an, depasind astfel rata de politicamonetara, pe fondul unui deficit de lichiditati. "Daca BNR nu facerepo (operatiune prin care imprumuta lei bancilor, n. red.) va fidezastru, pentru ca piata este foarte short", comenteaza undealer.
Pe piata valutara, leul s-a intarit vineri dupa-amiaza, cotatiilecoborand spre nivelul de 4,1 lei/euro, de la 4,13 lei/euro ladeschidere, pe fondul unei miscari regionale.
Tendinta de apreciere a leului lasa loc de manevra bancii centrale,care nu mai are nevoie sa tina ratele de dobanda la niveluriridicate, pentru a descuraja eventuale pozitii speculativeimpotriva leului.
La cursul oficial, euro a coborat vineri cu 0,98 bani, pana la4,1220 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO