Bănci și Asigurări

BNR va lăsa băncile să vină cu oricâte serii de titluri de stat pentru lichiditate

BNR va lăsa băncile să vină cu oricâte serii de titluri de stat pentru lichiditate

Autor: Razvan Voican

29.10.2012, 00:05 613

Dealerii băncilor vor putea înscrie un număr nelimitat de serii de titluri de stat pe care vor să le utilizeze drept garanţie atunci când participă la licitaţiile repo prin care Banca Naţională injectează lichiditate pe piaţă în regim săptămânal, potrivit memorandumului de politici economice şi financiare ataşat scrisorii de intenţie transmisă conducerii FMI în luna septembrie.

Prin documentul respectiv BNR s-a angajat ca până la sfârşitul lunii octombrie să elaboreze şi să implementeze toate aranjamentele şi procedurile interne necesare astfel încât un număr nelimitat de serii de titluri de stat să fie eligibile pentru a fi aduse drept colateral la operaţiunile de piaţă monetară.

La sfârşitul lunii mai 2012, banca centrală a majorat de la trei la cinci numărul de emisiuni de titluri de stat pe care o instituţie de credit le poate utiliza drept garanţii în cadrul unei operaţiuni de piaţă.

Decizia a venit în contextul în care mai multe bănci au ajuns să se bazeze pe tranzacţiile repo cu BNR pentru acoperirea necesarului de lichiditate. Imediat, numărul băncilor participante la licitaţii şi sumele atrase au crescut puternic, ajungându-se într-o săptămână la un total de aproape 14 mld. lei. În august şi din nou în octombrie BNR a hotărât însă să plafoneze sumele pe care băncile le pot împrumuta la dobânda de politică monetară de 5,25% pe an în schimbul garantării cu titluri de stat. Eliminarea oricări limite pentru seriile de titluri de stat aduse drept colateral poate preveni eventuale situaţii dificile în cazul în care o bancă s-ar confrunta cu o nevoie neobiş­nuită de lichiditate.

În memorandumul transmis FMI banca centrală promite să continue în mod regulat opera-ţiunile repo conform necesi­tăţilor de a asigura o lichiditate adecvată în sistemul bancar.

Per ansamblu, piaţa bancară înregistrează o lichiditate confortabilă, însă în ultimii ani s-au acumulat dezechilibre considerabile între bănci foarte lichide şi bănci cu dificultăţi din acest punct de vedere.

Tocmai pentru a atenua această problemă a distribuţiei inegale a lichidităţii în sistem, BNR promite şi că va încuraja finalizarea acordului cadru şi toate procedurile necesare pentru ca băncile să poată intra în tranzacţii interbancare de tip repo garantate cu titluri de stat. ACI România, asociaţia profesională a dealerilor, lucrează de mai mult timp la un proiect în acest scop.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO