Bănci și Asigurări

BNR va majora dobanda de teama inflatiei, spun analistii

BNR va majora dobanda de teama inflatiei, spun analistii

Click pentru imaginea marita

18.10.2007, 20:15 9

BNR va majora dobanda de politica monetara cu cel putin un sfert de punct procentual pe 31 octombrie, pentru ca este nevoie sa dea un semnal vizibil ca urmareste presiunile inflationiste si incearca sa le controleze, apreciaza analistii.
"Nu cred ca vorbele mai sunt suficiente si ar trebui ca BNR sa dea un semnal concret de intarire a politicii monetare. Amplitudinea cresterii de dobanda va fi stabilita probabil in functie de evaluarea BNR privind nivelul de apreciere a leului. Daca nivelul actual nu este considerat ingrijorator, dobanda ar putea urca si cu jumatate de punct, in caz contrar fiind probabila varianta cu 0,25 punct, insa aceasta doar cu rol de semnal, fara implicatii palpabile pe piata", a spus Radu Craciun, analistul sef al ABN Amro Romania, la un seminar organizat de BCR in cadrul conferintiei sud-est europene a Euromoney.
Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a aratat zilele trecute ca dobanda cheie ar putea sa urce cu pana la 1% daca preturile vor continua sa creasca rapid.
Si Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, apreciaza ca BNR ar putea incepe pe 31 octombrie o miscare graduala de crestere a dobanzii, care nu va culmina insa la nivelul de 8,75% pe an, de la care a pornit ciclul de relaxare in februarie 2007.
Anghel estimeaza ca inflatia pe octombrie ar putea consemna un nou varf, de pana la 6,5%, care ar putea ramane si maximul acestei izbugniri inflationiste, datele urmand sa fie cunoscute de BNR la momentul sedintei Consiliului de Administratie din 31 octombrie. Ca atare, si Anghel crede ca este de asteptat o crestere a dobanzii cu un sfert de punct.
Florian Libocor, economistul-sef al BRD, continua sa pledeze pentru majorarea dobanzii de politica monetara chiar cu un punct procentual.
"Din decembrie 2006 pana in iunie 2007 inflatia scazuse cu 1,10 puncte procentuale in timp ce dobanda BNR a scazut cu 1,75 puncte procentuale. In ultimele doua luni inflatia s-a intors la peste 6% si este de asteptat ca BNR sa readuca dobanda la un nivel adecvat." Cat priveste evolutia posibila a cursului de schimb, Radu Craciun catalogheaza drept "scenariu extrem" ipoteza unei deprecieri a leului cu 20%, respectiv o crestere a cursului pana la un nivel de 4 lei pentru un euro. "Daca ar aparea un risc de depreciere majora, BNR ar avea un instrument puternic in rata dobanzii, o majorare a acesteia putand aplana un eventual context mai dificil, dupa cum a aratat experienta altor banci centrale din regiune."
Pe de alta parte, el crede ca ar fi rezonabil de asteptat ca in 2008 cursul sa ramana la un nivel apropiat de cel actual, sau leul chiar sa mai slabeasca un pic, ceea ce ar insemna ca presiunile inflationiste vor continua si din aceasta zona, in lipsa sprijinului pe care il dadea intarirea leului.
Radu Craciun estimeaza ca investitiile straine directe se vor stabiliza la un nivel de 6 miliarde de euro in anii urmatori, in timp ce deficitul extern va continua sa urce, iar o asemenea combinatie nu ar putea fi sustinuta la nesfarsit. "Este nevoie de o corectie si cu cat va veni mai repede cu atat va fi mai bine."
Lucian Anghel se asteapta ca deficitul de cont curent sa se stabilizeze la un nivel de peste 14% din PIB, o ajustare urmand sa survina in 2009-2010, in principal pe seama cresterii exporturilor.
Ca sursa importanta de finantare el vede in continuare transferurile curente, pe care le estimeaza la 5,5 miliarde de euro in 2007 si respectiv 6 miliarde de euro in 2008. De asemenea, el nu vede motive de ingrijorare privind datoria externa si posibilele efecte ale acesteia pe piata valutara.
"Ca pondere in PIB a datoriei externe, este loc de crestere cu 19 puncte procentuale pana la media Europei Centrale si de Est", spune Anghel.
In privinta apropierii Romaniei de cele 10 tari care au intrat in UE in 2004, Radu Craciun noteaza ca decalajul fata de Polonia s-a ingustat la circa trei ani. Confrom unui studiu pe care l-a facut in 2005, decalajul era de circa sase ani din punctul de vedere al convergentei nominale, respectiv de opt ani la convergenta reala. "In privinta stocului de investitii pe cap de locuitor, inca din 2006 Romania a atins nivelul Poloniei din 2004", spune Craciun.
Si Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Tiriac, se asteapta la o intarire a politicii monetare, in contextul in care preturile volatile au ridicat inflatia peste asteptari. Ea este mai optimista in privinta deficitului extern, anticipand ca 2007 va consemna si varful acestui dezechilibru, urmand apoi o ajustare pana la un nivel de 11% din PIB in 2009, pe seama incetinirii consumului si a cresterii capacitatii de export a Romaniei.
Anghel remarca faptul ca in 2004, in anul aderarii, nici Polonia si Slovacia nu au putut continua dezinflatia, insa in conditiile unui an agricol normal in 2008, el crede ca inflatia va reveni din vara in banda urmarita de BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO