Bănci și Asigurări

Bogaţii lumii încheie “anul populismului” cu 237 miliarde de dolari mai mult în buzunare

Bogaţii lumii încheie “anul populismului” cu 237...

Autor: Catalina Apostoiu

29.12.2016, 00:00 380

Într-un an în care populismul a remodelat lumea politică din Europa şi SUA, cei mai bogaţi oameni ai lumii încheie 2016 cu 237 miliarde de dolari mai mult în buzunare, scrie Bloomberg.

În contextul datelor economice dezamăgitoare din China la început, deciziei Marii Britanii de a părăsi UE şi victoriei lui Donald Trump în final, cele mai mari averi de pe planetă au avansat cu 5,7% până la 4.400 miliarde de dolari până pe 27 decembrie, potrivit Indexului Bloomberg al Miliardarilor.

În capul listei s-a aflat Warren Buffett, care şi-a sporit averea cu 11,8 miliarde de dolari în acest an, după ce deţinerile firmei sale Hathaway Berkshire în domeniul aviatic şi bancar au urcat puternic după victoria lui Donald Trump.

Investitorul american a redevenit al doilea cel mai bogat om al lumii la două zile după ce victoria lui Trump a declanşat un raliu pe sfârşit de an care a împins averea lui Buffett cu 19% în sus, până la 74,1 miliarde de dolari.

Creşterile la nivel individual au fost dominate de americani, care au înregistrat patru din cele mai mari evoluţii pozitive din cadrul indicelui.

Miliardarii americani au susţinut-o pe Hillary Clinton şi totuşi au profitat de pe urma victoriei lui Trump, adăugându-şi 77 miliarde de dolari la averi.

Miliardarul francez Bernard Arnault a fost singurul reprezentant non-american din rândul celor mai buni cinci performeri, averea acestuia avansând cu 7,1 miliarde de dolari până la 38,9 miliarde.

Gates a rămas cel mai bogat om al lumii pe durata întregului an. Amancio Ortega, cel mai bogat om din Europa, s-a situat pe poziţia a doua cea mai mare parte a anului până când locul acestuia a fost luat de Buffett în noiembrie. Ortega este al treilea cel mai bogat om al lumii cu 71,2 miliarde de dolari.

China are 31 de miliardari în cadrul indicelui, cu 262 miliarde de dolari, după SUA, care are 179 miliardari cu 1.900 miliarde de dolari, şi Germania, cu 39 de miliardari cu 281 miliarde de dolari. Miliardarii ruşi au început de asemenea să lase în urmă efectele negative ale sancţiunilor americane şi europene, sporindu-şi averile cu 49 miliarde de dolari în 2016.

Cei care administrează averile celor mai bogaţi oameni ai lumii anticipează un început de an 2017 la fel de frenetic în condiţiile în care schimbările seismice cerute de electorate în acest an vor începe să se materializeze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO