Bănci și Asigurări

Bogdan Baltazar s-a facut consultant

20.01.2005, 00:00 29



Bogdan Baltazar s-a lansat in consultanta dupa ce a parasit functia de presedinte a BRD-Group Societe Generale, a doua banca de pe piata. Baltazar s-a asociat cu Philip Bloom un om de afaceri american, proprietarul firmei de consultanta Global Business Group si cu Selena Parvulescu, vicepresedinte al firmei. "Pentru primul an de existenta preconizez ca vom avea cam 5-6 clienti foarte mari desi partenerul meu Philip Bloom este mai optimist si spune ca vor fi mai multi " a afirmat Bogdan Baltazar, intr-o conferinta de presa. El crede ca in acest an cabinetul de consultanta va avea afaceri de 50 de milioane de euro.



Cabinetul Baltazar, Bloom & Rarvulescu va oferi consultanta de afaceri si financiara pentru companiile romanesti si straine in domenii precum accesul la finantari bancare si pe piata de capital, sprijinirea exporturilor, investitii directe si de portofoliu, proiecte greenfield si privatizari, fuziuni si achizitii.



"Mediul de afaceri din Romania ramane reglementat lacunar si confuz si nu este destul de prietenos pentru afacerile de calitate" a spus Baltazar.



De asemenea apropierea aderarii la Uniunea Europeana nu va duce la o simplificare a legislatiei.



"Telefoanele nu vor mai merge mult timp,iar cu cat ne apropiem de Uniunea Europeana ne vom da seama ca sunt multe reglementari pe care trebuie sa la aplicam si nu stim cum".



Bogdan Baltazar a fost timp de sase ani presedintele BRD, banca care a fost cumparata in 1998 de grupul francez Societe Generale.



Principalul lui partener Philip Bloom a participat la mai multe privatizari in Romania: achizitia de catre grupul american Trinity Industries a producatorului de vagoane Astra Arad, intr-o tranzactie de 100 de milioane de dolari, intermedierea vanzarii societatii Phoenix catre Allied Deals, afacere de 38 de milioane de dolari. De asemenea a intermediat imediat dupa 1990 obtinerea finantarii pentru achizitia de catre Tarom a cinci aeronave Boeing 737. In 1964-1972 Bloom a lucrat pentru Pepsi fiind responsabil pentru implementarea in a sistemului de franciza Pepsi Cola in tarile comuniste: Romania, Ungaria, Iugoslavia si Polonia.



Dupa 2003 Bloom impreuna cu Global Business Group a intrat in afaceri in Orientul Mijlociu, printre clientii sai numarandu-se Guvernul SUA, prin contractele direct incheiate cu acesta si cativa dintre primii sai Contractori, Autoritatea de Coalitie Provizorie din Irak.



Selena Parvulescu, a treia partenera a firmei este consultant financiar de peste 15 ani, lucrand la Deloitte & Touche, KPMG, Global Securities- o banca turca de investitii si Global Business Group.



Piata de consultanta in Romania -auditori, avocati, consultanti independenti- se ridica la 250 milioane de euro conform estimarilor jucatorilor.





Atentie la scaderea dobanzilor



"Reducerea dobanzilor intr-un ritm prea accelerat ar putea avea ca efect cresterea presiunilor inflationiste", a declarat Baltazar.



"Bancile vor fi nevoite sa scada si ele dobanzile, dar scaderea dobanzii de interventie a BNR nu este un ordin al generalului care trebuie executat, ci este doar un semnal pentru piata bancara."



Pe de alta parte Baltazar spune ca aprecierea leului din ultima perioada a fost un instrument inflationist puternic. In acest fel s-a reusit ca inflatia sa coboare la 9,3% anul trecut.



El a estimat ca leul va continua sa se aprecieze insa variatiile zilnice vor include si scaderi. "Evolutia leului va fi sinusoidala, cu varitii de la o zi la alta, iar aprecierea fata de euro si dolar nu este un lucru rau." liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO