Bănci și Asigurări

Bogza ar putea prelua si conducerea executiva a Bancpost

21.12.2008, 17:39 30

Bancpost, una dintre primele zece banci de pe piata, ar putea renunta la sistemul dualist de conducere, functia de presedinte executiv urmand a fi cumulata cu cea de presedinte al Consiliului de Administratie, afirma surse bancare.

Modificarea structurii organizatorice ar urma sa fie discutata astazi in Consiliul de Administratie, o decizie finala putand fi luata in cadrul unei AGA care ar putea fi convocata pe 26 ianuarie. Conform surselor citate, daca modificarea organizatorica va fi aprobata de AGA, Mihai Bogza, actualul presedinte al Consiliului de Administratie, ar urma sa cumuleze cele doua functii cel putin pentru o anumita perioada.
Bogza, fost viceguvernator al BNR, ocupa functia de presedinte al Consiliului de Administratie din aprilie 2004, cand a inlocuit-o pe Elena Petculescu. De doi ani, functia de presedinte executiv este detinuta de Manuela Plapcianu, care in decembrie 2006 a preluat conducerea Bancpost de la George Michelis venind de pe pozitia de vicepresedinte al fostei HVB-Tiriac Bank.
Grupul elen EFG Eurobank detine 77,56% din actiunile Bancpost, in timp ce SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SIF Transilvania si SIF Oltenia au pachete de cate 5,13-5,15% din banca, restul de 1,83% fiind in posesia unor actionari persoane fizice, inclusiv salariati. Separarea conducerii executive de cea de supraveghere este practicata de mai multi jucatori mari de pe piata, o exceptie notabila fiind BRD.
Asemenea tuturor bancilor din sistem, Bancpost se pregateste pentru un an dificil, in care managementul costurilor va deveni crucial pentru mentinerea profitabilitatii, presiunea fiind cu atat mai mare in cazul jucatorilor cu retele teritoriale mari.
"Avem in vedere stabilirea de tinte clare pentru costuri si o intarire a disciplinei bugetare pentru incadrarea in aceste tinte. Nu avem in vedere in prezent masuri de concediere colectiva si nici inchiderea de unitati teritoriale. Desigur insa, ca in orice companie privata, unitatile trebuie sa-si demonstreze viabilitatea prin indeplinirea sarcinilor bugetare alocate", afirma recent Bogza.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO