Bănci și Asigurări

Bonusurile de Paste duc cursul euro la minimul anului

21.04.2008, 18:17 14

Euro a coborat la cel mai scazut nivel de la inceputul anului, pe fondul unei cereri mari de lei din partea companiilor care schimba acum valuta pentru a plati bonusurile angajatilor de Paste si taxele catre bugetul de stat, la care s-au adaugat si banii trimisi de muncitorii romani din strainatate.
Pe piata valutara de la Bucuresti, euro a coborat vineri seara pana la 3,57 lei, revenind astfel sub pragul psihologic de 3,6 lei pentru prima data de la inceputul lui ianuarie.
"Leul a intrat pe o traiectorie de apreciere nominala. Ma astept ca tendinta sa fie mentinuta pana la sfarsitul acestei saptamani", apreciaza Florian Libocor, economistul-sef al BRD-SocGen.
Aprecierea leului a venit si pe fondul unui context international favorabil, aversiunea investitorilor pentru pietele emergente scazand, dupa ce gigantul financiar american Citigroup a anuntat o pierdere mai mica decat se asteptau analistii pentru primul trimestru.
La cursul oficial anuntat de BNR, euro a pierdut vinerea trecuta 1,01 bani, insa a ramas la 3,6066 lei. In schimb, dolarul a urcat cu 0,54 bani, pana la 2,2719 lei.
Leul a fost sub presiune in primul trimestru, investitorii straini pariind pe o depreciere puternica a monedei locale. Cele mai pesimiste prognoze indicau un curs de peste 4 lei pentru un euro, analistii straini invocand slabiciunile economiei romanesti induse de nivelurile foarte ridicate ale deficitului de cont curent si al indatorarii externe.
Aceste scenarii nu s-au adeverit, cursul atingand un maxim de aproape 3,8 lei pentru un euro, in ianuarie.
Dealerii sunt convinsi ca BNR a intervenit atunci energic pentru a tempera deprecierea cursului si a continuat sa isi faca simtita prezenta pe piata si in lunile urmatoare. De la sfarsitul lui martie, cursul a intrat pe o panta descendenta, leul beneficiind de stirile care indica un ritm rapid de crestere a economiei in primul trimestru, dar si inceputul corectarii dezechilibrelor externe.
Analistii locali sunt optimisti in privinta leului si majoritatea opiniilor indica scaderea cursului spre nivelul de 3,5 lei pentru un euro, pana la sfarsitul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO