Bănci și Asigurări

Borna de finantare la trei ani: 13,99% dobanda pe an

19.07.2004, 00:00 10



Saptamana plina pe piata primara a titlurilor de stat. Dupa o intrerupere de zece luni, Ministerul Finantelor a acceptat sa reia constructia unei curbe a randamentelor la trei ani, de la o dobanda fixa de 13,99% pe an.



In acelasi timp, dobanzile la care s-a imprumutat Trezoreria statului pe sase, respectiv douasprezece luni, au coborat in sfarsit sub pragul de 17% pe an, pentru prima data de la inceputul lui 2004 (16,94%, respectiv 16,88%).



Finantele s-au aratat multumite de dobanda obtinuta la un an, acceptand sa ridice din piata dublul sumei planificate.



Mai generoasa, banca centrala a platit saptamana trecuta 19,80% pe an la a doua sa emisiune de certificate de depozit cu scadenta la trei luni, cu doua puncte peste dobanda oferita de Ministerul Finantelor pentru scadenta similara la certificate de trezorerie. Aceasta insa in conditiile in care titlurile Bancii Nationale sunt disponibile numai pentru bancile comerciale si nu si altor categorii de investitori, cum este cazul titlurilor de stat.



Era de asteptat ca dobanzile la titlurile de stat sa se miste primele in jos o data intarit semnalul bancii centrale de relaxare a dobanzii de interventie. In aceste conditii, este posibil ca piata sa inceapa si reconstructia curbei de randamente la doi ani, avand in vedere nevoia presanta de elemente de referinta o data cu extinderea scadentelor la diferitele finantari.



La nivelul saptamanii trecute, piata monetara a inregistrat scaderi de circa 0,5 puncte ale dobanzilor la depozitele pe o zi (17,5%), o saptamana (18,5%), respectiv o luna (18,5%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO