Bănci și Asigurări

BRCI vrea să intre pe credite sindicalizate şi debit direct

BRCI vrea să intre pe credite sindicalizate şi debit...

Autor: Ciprian Botea

15.04.2015, 00:02 1114

Banca Română de Credite şi Investiţii (BRCI), controlată de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, va supune votului acţionariatului în adunarea generală de la începutul lunii viitoare modificarea statutului, ceea ce va permite băncii să intre în tranzacţii cu credite sindicalizate, să efectueze operaţiuni de debit direct, să fie depozitar pentru fondurile de pensii şi să poată promova serviciile altor entităţi, în subsidiar cu serviciile băncii, către clienţii proprii. Această ultimă categorie ar putea include în principal activitatea de bancassurance, adică vânzarea de poliţe de asigurare ataşate creditelor sau de asigurări de viaţă cu componentă de investiţii.

Acţionarii sunt convocaţi în adunarea generală din data de 11 mai să aprobe şi situaţiile financiare aferente anului 2014. Cifrele privind activitatea de anul trecut a băncii, care la ju­mătatea lui 2014 se afla pe locul 24 în sistemul bancar cu o cotă de piaţă de numai 0,1%, nu au fost făcute însă publice.

Banca este controlată de Dorinel Umbră­rescu, unul dintre „regii asfaltului“, cu peste 98% din capitalul social. Restul acţiunilor sunt deţinute de mai multe persoane fizice şi juridice.  UCECOM, uniunea cooperaţiilor meşte­şu­­găreşti, a deţinut până recent o participaţie de aproape 4%, care a fost preluată însă de Um­brărescu. Acţionarii existenţi vor avea drept de preempţiune în cazul în care un alt acţionar se decide să-şi vândă participaţia, potrivit unei alte propuneri de modificare a statutului existentă pe ordinea de zi a AGA din mai.

BRCI a pornit la drum în februarie anul trecut, fiind construită pe scheletul fostei ATE Bank.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO