Bănci și Asigurări

BRD a accelerat pe creditarea in lei si a pierdut cota de piata la valuta

BRD a accelerat pe creditarea in lei si a pierdut cota de piata la valuta
19.02.2009, 18:07 85

BRD, a doua banca din sistem, a pierdut anul trecut trei puncte procentuale din cota de piata la creditul de retail in lei, de la 24% la 21%, insa a accelerat pe creditarea in moneda nationala pentru companii castigand doua puncte din piata de la 16% la 18%, conform datelor publicate de Societe Generale.

In schimb, la creditul in valuta cota de piata a BRD a scazut atat pe retail, cat si pe corporate.
In cazul clientilor persoane fizice, banca avea 13% din piata in decembrie 2007, respectiv 12% in decembrie 2008, in timp ce pe segmentul corporate cota de piata s-a ajustat de la 16% la 15%.
Cresterea creditarii in lei pentru companii s-a reflectat si in cresterea ponderii pe care finantarile corporate o detin in portofoliul BRD, de la 50% in 2007 la 52% in 2008. De altfel, clientii companii si-au mentinut pozitia preponderenta si in structura portofoliului de depozite, cu o pondere de 54% fata de 55% in urma cu un an.
Totusi, in conditiile in care depozitele atrase au urcat cu numai 6%, in timp ce creditarea s-a majorat cu 27%, 2008 marcheaza pentru BRD primul an in care soldul finantarilor acordate il intrece substantial pe cel al resurselor atrase de pe piata locala.
Astfel, raportul credite/depozite se situa la sfarsitul anului trecut la aproape 120%, dupa ce la sfarsitul lui 2007 depozitele inca aveau un minim avans fata de credite. Situatia s-a deteriorat mai ales in trimestrul al patrulea, inclusiv din cauza retragerilor de depozite pe fondul episodului de neincredere in banci sub efectul crizei internationale. La noua luni, raportul credite/depozite ajunsese deja la 108%.
Pe retail, depozitele acopereau la sfarsitul lui 2008 circa 80% din soldul creditelor, in timp ce la corporate raportul este de circa 86%. BRD sustine insa ca din ianuarie depozitele au revenit pe un trend de crestere, in contextul in care banca a majorat dobanzile si la lei si la euro, oferind bonificatii pentru sumele mari.
Rasturnarea raportului credite/depozite comparativ cu anii trecuti reflecta insa o anumita dependenta a bancii de liniile de credit de la Societe Generale. Acestea insumeaza circa doua miliarde de euro. Oficialii BRD au declarat recent ca banca nu are de acoperit scadente speciale in 2009, iar sprijinul de la Paris va fi mentinut.
Anul 2006 ramane cel mai bun din punctul de vedere al cotelor de piata atinse de BRD per ansamblul creditarii, cu un varf de 28% la creditarea de retail in lei si 17% pe segmentul corporate, atat in lei, cat si in valuta. 2007 a adus o crestere doar la creditarea in lei pentru companii, in timp ce pe restul segmentelor BRD a inceput sa piarda teren, in conditiile unei agresivitati crescute a jucatorilor de talie mijlocie si mica. Un fenomen similar a inregistrat si BCR, cea mai mare banca de pe piata, dar care pe finalul lui 2008 a inceput sa recupereze pe retail, mai ales la creditul in euro.
Potrivit bancii-mama, BRD a continuat in trimestrul IV sa aplice o politica selectiva la creditare. Ponderea creditelor neperformante s-a ridicat la 3,68% la sfarsitul anului trecut, fata de o medie de 6,52%.
Societe Generale si-a inclus in bilantul pe 2008 un castig net de 180 mil. euro de pe urma participatiei de 58,54% la BRD, fata de 103 mil. euro din afacerile din Rusia. In cursul anului trecut, cota SocGen a urcat usor, de la 58,32% la 58,54% din capitalul BRD, in urma unor achizitii de pe Bursa de la Bucuresti realizate in toamna trecuta in contextul scaderii abrupte a pretului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO