Bănci și Asigurări

BRD: Creditele neperformante s-au dublat, dar stapanim situatia

BRD: Creditele neperformante s-au dublat, dar stapanim situatia

Patrick Gelin, presedintele BRD-SocGen: Problemele sunt localizate in principal la IMM-uri, pe langa persoanele fizice. Primele lovite au fost firmele care erau fragile chiar inainte sa inceapa criza. Si companiile mari incep sa aiba probleme, dar nu putem vorbi de probleme majore.

29.07.2009, 19:27 176

BRD are suficient spatiu de manevra pentru a administra dublarea creditelor neperformante in primul semestru, care era si anticipata in bugetul pe acest an, eventuale probleme putand aparea in ipoteza unei triplari sau a unei cresteri si mai mari, afirma Patrick Gelin, presedintele BRD-SocGen, a doua mare banca de pe piata.

"Nu este un secret ca s-au dublat creditele neperformante, asa cum prevazusem si in buget. Evolutia era de asteptat in contextul crizei avand in vedere ca am pornit foarte de jos. Pentru noi insa acest nivel este perfect gestionabil, iar eventuale probleme ar putea aparea doar la o triplare sau la o crestere si mai mare."

BRD isi va publica luni rezultatele financiare pe primul semestru, inclusiv date despre calitatea portofoliului de credite.

Gelin spune ca nu este de asteptat vreo surpriza din punctul de vedere al profitului net al bancii la sase luni si reafirma ca BRD nu va avea nevoie anul acesta de o majorare a capitalului social in pofida cresterii provizioanelor, mentinandu-si solvabilitatea peste noul prag minim de 10% cerut de BNR. Datele financiare pe semestrul I vor fi raportate conform standardelor locale de contabilitate care impun cerinte de provizionare mai severe decat in cazul standardelor internationale, care sunt folosite de majoritatea bancilor de pe piata pentru comunicarea publica.

 

Evolutia provizioanelor va indica stadiul crizei

Seful BRD considera ca un punct de referinta pentru evaluarea stadiului crizei va fi evolutia provizioanelor pentru riscul de credit constituite de banci in iulie - august - septembrie.

"Este de urmarit daca vor continua sa creasca sau se vor stabiliza, in conditii de reglementare comparabile cu primele luni ale anului, pentru ca din mai a intervenit decizia BNR de flexibilizare, in linie cu standardele IFRS. O crestere suplimentara va insemna ca situatia de deterioreaza in continuare, ca din ce in ce mai multi clienti persoane fizice isi pierd locurile de munca sau intr-o familie ramane un singur membru cu serviciu, va insemna ca salariile scad substantial."

Cat priveste clientela corporate, Gelin spune ca pana acum au fost lovite in primul rand IMM-urile, in special cele foarte mici.

"Problemele sunt localizate in principal la IMM-uri, pe langa persoanele fizice. Primele lovite au fost firmele care erau fragile chiar inainte sa inceapa criza." Pe de alta parte, bancherul spune ca deocamdata nu are o "grija mare" in privinta companiilor mari. "Sigur ca si acestea incep sa aiba probleme, dar nu putem vorbi de probleme majore."

In actualul mediu economic, Gelin afirma ca nici macar scaderile de dobanzi la credite nu mai stimuleaza cererea pentru ca pur si simplu nu mai exista apetit pentru contractarea de imprumuturi.

"Cererea este aproape nula. Pe segmentul IMM-urilor ne ocupam cel mai mult cu reinnoiri de credite sau cu restructurari pentru firmele care se dovedesc viabile, iar pe persoane fizice vanzarile de credite de consum sau de ipotecare sunt foarte mici. Reducerea dobanzii de politica monetara de catre BNR este un semnal bun, dar cred ca astazi nu mai avem o legatura directa intre cererea de credite si nivelul dobanzilor."

El spune ca bancile beneficiaza de scaderea dobanzilor la lei pentru ca le scad costurile cu fondurile atrase si nu mai sunt in situatia de la inceputul anului de a da credite sub nivelul acestor costuri. Cat priveste clientii care au credite mai vechi, Gelin spune ca pot beneficia de asemenea de dobanzile mai mici in masura in care au contracte cu dobanzi variabile. "La contractele cu dobanda fixa este mai complicat."

In prezent, bancile au ajuns in situatia paradoxala de a avea suficiente lichiditati si de nu sti cum sa plaseze resursele respective.

"Pe cine sa mai finantam azi? Este clar ca nu putem folosi banii doar pentru a cumpara titluri de stat, insa in acelasi timp lipsesc proiectele mari de investitii in care am fi gata sa ne implicam."

Cat priveste dobanzile la depozitele in lei, el estimeaza ca vor continua sa scada. "Noi probabil ca ne vom apropia si mai mult de dobanda BNR (9% pe an), dar nu vom intra sub acest nivel."

 

Prima casa, program social

Programul "Prima casa" va avea mai mult efecte sociale decat economice, considera Patrick Gelin.

"Nu ma astept la efecte spectaculoase din punct de vedere economic in primul rand pentru ca este vorba in mare parte de locuinte vechi, nu neaparat de apartamente noi si pe de alta parte categoria de populatie careia i se adreseaza programul este deja destul de indatorata, asa incat accesul la credite va fi limitat. Altminteri ii va ajuta pe cei care nu au o locuinta, avand astfel un rol social."

Totusi, BRD a fost prima banca intrata in program si are peste 3.000 de dosare in analiza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO