Bănci și Asigurări

BRD da credite imobiliare fara avans pentru companii

16.03.2007, 19:53 21

BRD-SocGen, a doua mare banca din sistem, a lansat un pachet de credite imobiliare destinat persoanelor fizice autorizate si firmelor, prin care finanteaza chiar si integral achizitiile.
Dobanzile pentru aceste credite incep de la 6% la euro, respectiv 7% la lei si cresc odata cu prelungirea perioadei de rambursare. Aceste rate se aplica pentru finantarile acordate pe o perioada mai mica de 10 ani pentru persoane fizice autorizate (PFA), respectiv 7 ani pentru firme. In cazul scadentei maxime (15-20 de ani pentru PFA, 12-15 ani pentru firme), dobanzile incept de la 8,5% pe an la lei, respectiv 7,5% pe an la euro. In primul an dobanda este fixa, urmand ca din al doilea an sa se stabileasca in functie de indicatorii de pe pietele monetare (BUBOR la 3 luni la lei, respectiv EURIBOR la 3 luni, la euro). In cazul finantarilor in lei banca percepe o marja de 2 puncte procentuale peste BUBOR, in timp ce la euro marja este de 3,5 puncte procentuale. Ieri, BUBOR la 3 luni era 8,25% pe an, iar EURIBOR era 3,8%.
Creditul ImoExpert este destinat clientilor persoane fizice autorizate, care pot obtine astfel finantari de pana la 300.000 de euro, reprezentand 100% din valoarea imobilului achizitionat. Fondurile trebuie rambursate in 20 de ani pentru intreprinzatorii care activeaza in profesiuni liberale, respectiv 15 ani pentru ceilalti. Banca ofera o perioada de gratie de pana la sase luni. Creditul pentru firme, denumit InvestissIMO se poate contracta pe o perioada de pana la 15 ani, de asemenea cu o perioada de gratie de sase luni. Si aceste credite ofera finantarea integrala a imobilelor achizitionate, respectiv a investitiilor facute pentru modernizare.
BRD mentioneaza ca ambele credite pot fi utilizate si pentru refinantarea creditelor destinate achizitiei de imobile pentru desfasurarea afacerii.
Banca Transilvania, un jucator agresiv pe piata IMM-urilor, a lansat in toamna trecuta un credit imobiliar pentru companii prin care ofera finantari de pana la 200 de mii de euro, la care nu solicita avans. Pentru stabilirea capacitatii de indatorare banca ia in calcul profitul din exploatare al firmei, plus amortizarea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels