Bănci și Asigurări

BRD: Dobanzile la depozite trebuie sa coboare la toate bancile, altfel toata economia va avea de suferit

BRD: Dobanzile la depozite trebuie sa coboare la toate bancile, altfel toata economia va avea de suferit

Sorin Popa: Este important sa se miste tot sistemul, altfel migreaza depozitele spre anumite banci. Sunt unele banci care in continuare nu doresc sa-si ajusteze dobanzile la depozite

07.06.2009, 16:04 24

Economia are nevoie de dobanzi reduse, iar BNR si bancile comerciale ar trebui sa gaseasca o linie comuna pentru a asigura o miscare in acest sens, spune Sorin Popa, director general adjunct al BRD-SocGen, al doilea mare jucator din sistem.

"Trebuie ca BNR sa dea niste semnale, intr-un fel sa gasim o linie comuna impreuna cu toate bancile, ca sa coboare dobanzile pasive (la depozite, n. red.), altfel toata economia va avea de suferit", spune Popa.
BRD-SocGen reduce de astazi dobanzile la depozitele in lei cu pana la 1,75 puncte procentuale, asezandu-le pe palierul de 11%-12% pe an, aceasta fiind cea mai ampla scadere anuntata de o banca de top in ultimele luni.
Majoritatea bancilor si-au ajustat de la sfarsitul primaverii dobanzile, insa in pasi mai mici. Popa considera ca este nevoie de implicarea BNR pentru asigurarea unei scaderi consistente a dobanzilor, in conditiiile in care unele banci continua sa vina cu oferte agresive pentru atragerea de lichiditati. "BNR trebuie sa joace rolul de arbitru, este singura institutie care are puterea sa o faca. Este important sa se miste tot sistemul, altfel migreaza depozitele spre anumite banci. Sunt unele banci care in continuare nu doresc sa-si ajusteze dobanzile la depozite", subliniaza Popa.
In prezent, cea mai buna dobanda pentru un depozit pe sase luni in lei este oferita de Millennium Bank, care plateste 15,75% pe an, in timp ce Libra Bank, Intesa Sanpaolo, Carpatica sau Garanti au dobanzi de peste 14% pe an, potrivit portalului financiar www.conso.ro.
Popa a afirmat ca in perioada imediat urmatoare BRD va ajusta si dobanzile percepute la credite, insa nu a oferit mai multe detalii privind amplitudinea miscarilor.
La sfarsitul saptamanii trecute presedintele Traian Basescu a criticat bancile pentru mentinerea dobanzilor la niveluri prea ridicate, demers pe care Popa il considera bine-venit.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO