Bănci și Asigurări

BRD reduce dobanzile la creditele de retail

BRD reduce dobanzile la creditele de retail

Sorin Popa, director general adjunct al BRD: Asteptam ca BNR sa ia masuri fata de bancile care in continuare pastreaza dobanzile sus.

12.06.2009, 00:00 22

BRD-SocGen, a doua banca din sistem, a taiat de ieri un punct din dobanzile la creditele de nevoi personale si auto in lei, coborandu-le la 15% pe an, respectiv 13% pe an. Aceste dobanzi sunt fixe pe toata perioada de rambursare a imprumutului.

De asemenea, la creditele imobiliare in euro banca a redus cu trei sferturi de punct procentual marja care se aplica peste Euribor (indicatorul pietei interbancare din zona euro), pana la 5,5 puncte. Dobanda ajunge astfel la 7,7% pe an (in conditiile in care Euribor pentru scadenta de trei luni era ieri de 1,27% pe an), insa variaza in functie de durata de rambursare si profilul de risc al clientului.
La creditele in lei cu dobanda indexata in functie de indicatorul pietei interbancare (Robor) marja nu a fost modificata, ramanand la 8 puncte procentuale, conditii in care costul se ridica la aproape 19% pe an. 
"Noi am dat semnalul, am fortat. Asteptam ca BNR sa ia masuri fata de bancile care in continuare pastreaza dobanzile sus. Se exagereaza cu dobanzile pasive in continuare si asta creeaza distorsiuni si pentru dobanzile la credite", spune Sorin Popa, director general adjunct al BRD-SocGen.
El considera ca dobanzile pentru depozitele la euro ar trebui sa fie in jurul nivelului de 3-4% pe an, iar la lei la 10% pe an, in conditiile in care dobanda cheie a BNR ar cobori cu jumatate de punct fata de nivelul actual, la 9% pe an. BNR va lua in discutie nivelul dobanzii cheie la sfarsitul lunii, cand este programata proxima sedinta pe probleme de politica monetara, iar piata vede posibila o noua reducere, in conditiile in care inflatia anuala a coborat in mai sub asteptari, la 5,95%.
BRD a redus la inceputul acestei saptamani dobanzile la depozite cu pana la 1,75 puncte procentuale. Modificarile au vizat produsele speciale (Depozitul 1.000 pentru clienti individuali, respectiv Depozitul 10.000 pentru companii), pentru care dobanzile sunt acum intre 11% si 12% pe an. Pentru depozitele la termen standard BRD plateste dobanzi de 6%-7% pe an. Majoritatea bancilor au ajustat dobanzile in ultima luna, insa in continuare in ofertele promotionale pot fi gasite depozite cu rate de 14% - 15% pe an. Chiar BCR, cea mai mare banca din sistem, ofera in prezent depozite cu dobanzi de 14% pe an.
La depozitele in euro dobanzile au coborat de asemenea, cele mai bune oferte fiind acum la 6% pe an, fata de 8%, cat erau in primavara. Nivelul ridicat al dobanzilor a fost criticat in mai multe randuri, atat de oficialii bancii centrale, cat si, mai recent, de presedintele Traian Basescu.
"Stiu ca Directia de Supraveghere (din BNR, n. red.) se implica foarte mult, numai ca unele banci amana luarea unei decizii si creeaza distorsiuni. Bancile care platesc dobanzi uriase vor avea probleme. BNR ar trebui sa reactioneze dur", considera Popa. El spune ca exista in continuare banci in sistem care au probleme cu lichiditatile si platesc dobanzi "aiuritoare" la depozite, fortand astfel si concurenta sa ofere dobanzi ridicate, pentru a nu-si pierde clientii.
"Trebuie sa fie responsabilitate macar din partea societatilor de stat, care au disponibilitati, sa nu faca licitatii (pentru obtinerea unui nivel cat mai ridicat de dobanda, n. red.)", a conchis Popa.
 

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO