Bănci și Asigurări

BRD ridica dobanzile la depozite dupa ce i-au crescut activele cu 20%

BRD ridica dobanzile la depozite dupa ce i-au crescut activele cu 20%

Dupa ce BNR le-a luat leii, bancile incearca sa atraga mai multe lichiditati de la clienti

03.08.2006, 18:37 25

Ramase fara lichiditati in lei dupa ce BNR a hotarat sa ia la rezerva minima 20% din pasivele atrase in moneda nationala, bancile au recurs la imprumuturi de pe piata monetara provocand cresterea dobanzilor pe termen scurt la 13/16%, iar unele incearca sa stranga bani si de la clienti prin majorarea ratelor oferite la depozite.
BRD-SocGen, mare jucator pe piata de retail care s-a remarcat in ultimul an prin mentinerea dobanzilor pasive la niveluri cu mult sub inflatie, a inceput sa fie interesata si de economisire, pe langa cresterea creditarii.
De la 1 august, BRD a intrat in clubul restrans al bancilor care ofera produse de economisire cu dobanda fixa pe toata perioada pana la scadenta, astfel incat clientul sa poata sti de la inceput cat va castiga.
Oferta este insa valabila numai pentru depozite de peste 1.000 de lei: pentru plasamentele pe sase luni, BRD se angajeaza sa plateasca o dobanda de 7,75% pe an - cea mai mare rata de pe piata pentru aceasta scadenta. Promotional, banca plateste o dobanda de 7,25% pe an pentru depozitele de minimum 1.000 de lei constituite pe o perioada de doua luni.
In trimestrul al doilea, BRD si-a mentinut ritmul de crestere al activelor la peste 9%, ajungand la 6,24 mld. euro si reusind astfel sa-si majoreze cota de piata pana la 15,5%. Cresterea de active pe sase luni este de 20%.
Sorin Popa, directorul general adjunct al bancii, a comentat ca evolutia din prima jumatate a acestui an a fost sub cea din 2005, insa rezultatele se incadreaza in program.
Din prima zi a acestei luni, BRD a majorat si dobanzile la depozitele standard, cu pana la un punct procentual, insa acestea isi pastreaza regimul variabil, in functie de vointa bancii. In functie de suma depusa, noile rate sunt cuprinse intre 5,5 si 6,75% pe an pentru scadenta la o luna, respectiv intre 5,75 si 7,25% pentru scadenta la un an. BRD a majorat cu 0,5-0,75 puncte procentuale si dobanzile aferente conturilor de economii in lei, banca platind intre 6 si 7% pe an, in functie de sumele pastrate in cont de fiecare client.
Diferentierea dobanzilor in functie de suma depusa a devenit o practica de incurajare a economisirii folosita de tot mai multe banci.
De pilda, BCR acorda o bonificatie de 0,15 puncte pentru sumele de peste 5.000 de lei, respectiv de 0,25 puncte pentru depunerile mai mari de 10.000 de lei. In prezent, dobanzile practicate de cea mai mare banca de pe piata se situeaza intre 6,25% la depozitele pe o luna si 7,75% la cele pe un an, ratele avand regim variabil. Singurele produse de economisire cu dobanda fixa oferite de BCR sunt certificatele de depozit.
Si Raiffeisen, a treia banca de pe piata, a trecut la impartirea depozitelor pe transe valorice, in functie de care acorda dobanzi ceva mai ridicate. Ratele standard raman insa la cele mai scazute niveluri dintre bancile cu pondere semnificativa in retail. De-abia pentru sume de peste 40.000 de lei, Raiffeisen plateste o dobanda de 6% pe an. In cazul depozitelor standard cu scadenta la trei luni, banca ofera o dobanda fixa care porneste de la 4,3%, putand ajunge la 5,25% pe an. Depozite la termen cu dobanda fixa se gasesc si in portofoliile Bancii Transilvania, CEC si Bancpost.
Pe piata monetara, bancile au continuat sa atraga lichiditati la dobanzi de 8,5/10% pe scadente de una/trei luni, in contextul subestimarii impactului majorarii rezervelor minime la lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO