Bănci și Asigurări

BRD-SocGen a castigat 186 de milioane de euro

BRD-SocGen a castigat 186 de milioane de euro

Click pentru imaginea marita

21.02.2007, 18:43 16

BRD-SocGen, a doua mare banca de pe piata, a obtinut anul trecut un profit net de 656 milioane de lei (circa 186 milioane de euro), in crestere cu 19% in termeni nominali fata de 2005. In 2005, cresterea fusese de 43%, sub efectul introducerii cotei unice.
Potrivit unor surse neoficiale, BCR, cea mai mare banca de piata, ar fi obtinut un profit net de 240 mil. euro, in crestere cu circa 35%.
La BRD, indicatorul cost/venit a crescut anul trecut de la 47% la 49%, pe fondul investitiilor in reteaua teritoriala.
2006 a fost marcat de reasezarea surselor de venit ale bancii, cu cresteri ale ponderilor detinute de comisioane si de castigurile din operatiuni de piata, in detrimentul marjei de dobanda, a carei pondere a coborat de la 54,9% la 52% din totalul venitului net bancar.
Cel mai repede au crescut veniturile din operatiuni de piata, cu 42% fata de 2005, ajungand la o pondere de 12%, urmate de veniturile din comisioane care s-au majorat cu 33%, pana la o pondere de 36%.
Patrick Gelin, presedintele BRD-SocGen, afirma ca aceasta miscare va continua, ajungandu-se la o mai mare diversificare a surselor de venit intre cei trei piloni amintiti. De asemenea, el anticipeaza diminuarea ponderii segmentului de afaceri corporate in favoarea celui de servicii pentru persoane fizice, aflat in crestere rapida, precum si a operatiunilor de piata, care de asemenea "cresc puternic". In total, venitul net bancar a urcat cu 21% in termeni reali fata de 2005, pana la 1,7 miliarde de lei. Cheltuielile totale au crescut ceva mai repede, cu 25,9% in termeni reali, pana la 861 milioane de lei.
BRD a investit anul trecut 67 de milioane de euro, din care 29 de milioane au reprezentat investitii imobliare pentru extinderea retelei cu 274 de unitati, iar 31 de milioane s-au dus in infrastructura IT.
O alta sursa de cheltuieli a fost cea cu personalul, in conditiile in care acesta a crescut cu 1.650 de angajati, pana la aproape 7.300.
In pofida majorarii soldului total al creditelor cu 68%, pana la 18,7 miliarde de lei, ponderea creditelor neperformante in portofoliu a scazut de la 1% la sfarsitul lui 2005 la 0,35%. Tendinta continua de patru ani, dupa un varf de 2,9% inregistrat in 2002, insa Patrick Gelin nu exclude o crestere in anii urmatori, mai ales pe portofoliul de credite pentru persoane fizice.
"Nu este exclus ca procentul creditelor neperformante sa creasca in anii urmatori in conditiile in care majorarea creditelor pentru persoane fizice prezinta un cost al riscului mai mare decat in cazul persoanelor juridice", spune Gelin. De altfel, el mentioneaza costul riscului si la capitolul "incertitudini" privind anul 2007, luand in calcul posibilitatea unei cresteri usoare.
Pe de alta parte, el remarca echilibrarea deplina a portofoliului de credite intre clientela corporate si cea de retail, care au ajuns sa detina ponderi egale. Numarul clientilor persoane fizice a crescut la 1,98 milioane, in timp ce in portofoliul corporate sunt cam 110.000 de companii.
Pentru Gelin, o certitudine in 2007 este mentinerea costurilor la un nivel ridicat. Gelin afirma ca agentiile deschise in 2006 ar urma sa intre in plina faza de profitabilitatea de-abia in 2008, iar la cheltuielile acestora se vor adauga noi investitii in sistemul informatic si in continuare in imobiliar.
Per ansamblu, seful BRD estimeaza ca venitul net bancar va avea anul acesta o dinamica similara celei din 2006. Anul trecut, rentabilitatea capitalului la nivel de grup a scazut cu 2,4 puncte procentuale fata de 2005, pana la 35,9%, insa Gelin sustine ca nivelul este "cu totul satisfacator tinand cont de efortul investitional facut". Grupul BRD include pe langa banca, BRD Sogelease, BRD Finance si BRD Securities.
Gelin nu crede ca mediul concurential se va schimba foarte mult in 2007. "Principalul actor, BCR, se va afla probabil intr-o faza de restructurare puternica, iar efectele fuziunii HVB Tiriac - UniCredit nu cred ca se vor face simtite inainte de sfarsitul anului."
El crede ca batalia va fi mai dura pe zona societatilor nebancare specializate, mai ales pe creditele de consum.
In opinia lui Gelin, un semn de intrebare ramane si in 2007 politica BNR, mai ales la capitolul rezerve minime obligatorii, in privinta carora nu este prea optimist.
Seful BRD a remarcat si evolutia buna a actiunilor la Bursa, mentionand ca banca a ajuns sa acopere 20% din capitalizarea totala, respectiv 25% din free float, cu circa 4,5 milioane de euro.
El a spus ca nu a fost luata o decizie in privinta repartizarii profitului pe 2006, conducerea bancii urmand sa inainteze o propunere privind valoarea dividendului in AGA programata pe 18 aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO