Bănci și Asigurări

BRD-SocGen a redus cu 3% cheltuielile cu personalul

BRD-SocGen a redus cu 3% cheltuielile cu personalul
02.08.2010, 23:51 78

BRD, a doua bancă de pe piaţă după active, a înregistrat înprimul semestru un raport cost/venit de 39%, faţă de 43,8% în urmăcu un an, în condiţiile în care venitul net bancar (din marja dedobândă şi comisioane) a crescut cu 7%, iar cheltuielile generaleau scăzut cu 5%.

Guy Poupet, preşedintele băncii, afirmă că măsurile de controlintern al cheltuielilor au contribuit la obţinerea "unui foarte bunraport cost/venit".

"Rentabilitatea activităţii bancare, în general, a rămas la unnivel superior mediei sistemului bancar, iar performanţeleoperaţionale - creşterea venitului net bancar - reprezintă o dovadăa faptului că modelul de business al băncii este unul viabil, caredă rezultate chiar în circumstanţele unei crize economiceprelungite", a declarat Poupet.

Cheltuielile administrative au fost reduse cu 4,1%, până la 223mil. lei, cele mai mari restrângeri, de 32%, fiind operate lacheltuielile poştale şi de telecomunicaţii, precum şi la cele deprotocol, reclamă şi publicitate.

Numărul mediu al salariaţilor a ajuns la 8.429, în scădere cu 71faţă de acum un an. În aceste condiţii, cheltuielile curemuneraţiile personalului s-au redus cu 3,2%, până la 244 mil. lei(56 mil. euro), rezultând o cheltuială medie pe angajat de 4.836 delei pe lună.

De asemenea, valoarea totală a investiţiilor realizate de bancăs-a redus de la 15 la 11,4 milioane de euro, cea mai mare partefiind alocată pentru sistemele informatice.

Pe partea de venituri, BRD a reuşit să-şi majoreze cu 25%câştigul din marja de dobândă, până la 906 mil. lei (circa 207 mil.euro), în condiţiile înjumătăţirii cheltuielilor cu dobânzile deplătit.

În schimb, declinul abrupt al cererii de credite s-a reflectatîn scăderea cu 2% a câştigului din comisioane, până la 620 mil.lei. Banca a înregistrat cheltuieli cu comisioanele mai mari cu11%, în timp ce veniturile din aceeaşi sursă au crescut doar cu 1%.Astfel, comisioanele au ajuns să reprezinte 35,5% din venitul netbancar, faţă de 38,8% în urmă cu un an.

În pofida cererii reduse pentru credit, BRD a înregistrat ocreştere cu 5% a soldului creditelor pentru persoane fizice, pânăla 16,5 mld. lei (3,7 mld. euro). Cel mai bine a mers însă creditulcorporate, care a urcat cu 9,2%, până la 17,9 mld. lei (4,1 mld.euro).

Totuşi, bilanţul BRD s-a restrâns cu 2% faţă de 30 iunie 2009,activele însumând 48,6 mld. lei (11,1 mld. euro), deşi este maimare cu 5% faţă de nivelul de la sfârşitul anului trecut.

Pe partea de depozite, soldurile au crescut cu 6% la persoanelefizice, respectiv cu 10% la persoanele juridice.

Operaţiunile financiare - schimb valutar, operaţiuni cu titlurişi cu instrumente financiare derivate - au adus un câştig de 320mil. lei (73 mil. euro), în scădere cu 18% faţă de primul semestrudin 2009.

Solvabilitatea băncii s-a redus uşor faţă de sfârşitul anuluitrecut, până la 12,9%, dar este cu 1,3 puncte procentuale mai maredecât la jumătatea lui 2009.

Scăderea cu aproape 14% a profitului net semestrial s-areflectat în diminuarea rentabilităţii capitalului de la 22,3% la16,1%.

Acţionarul majoritar al BRD este grupul francez SociétéGénérale, care deţine 59,37% din capital, iar BERD are o cotă de5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO