Bănci și Asigurări

Britanicii de la RBS mai au expunere pe România de 1,26 miliarde de euro

Britanicii de la RBS mai au expunere pe România de 1,26 miliarde de euro

Britanicii continuă strategia ezitantă: ar vrea să plece, dar încă dau credite mari şi sunt în top 10 la profit pe piaţa bancară locală

Autor: Ciprian Botea

27.02.2012, 00:05 508

Subsidiara locală a grupului britanic Royal Bank of Scotland (RBS) a raportat anul trecut o scădere cu 4,5% a bilanţului, până la 1,26 miliarde de euro, iar întreaga expunere a fost trecută în categoria non-core (adică nu este relevantă pentru activităţile de bază).

Exprimată în lire sterline, scăderea bilanţului este de 6,5%, potrivit datelor publicate de grupul britanic.
Scăderea expunerii pe piaţa locală se datorează exclusiv dinamicii negative din trimestrul al patrulea, după ce în primele nouă luni din 2011 portofoliul fusese menţinut la nivelul din anul precedent. Nivelul constant al expunerii în perioada ianuarie-septembrie 2011 fusese o surpriză în condiţiile în care britanicii şi-au redus drastic bilanţul local în anii anteriori.
Activitatea băncii s-a redus mai vizibil pe segmentul clienţilor persoane fizice, unde soldul total al creditelor acordate a scăzut cu 9,2% şi a ajuns la echivalentul a 472 milioane de euro. Volumul creditelor acordate companiilor s-a contractat cu mai puţin de un procent, până la 492 milioane de euro. RBS (fosta ABN Amro) este recunoscută pe plan local tocmai ca o bancă specializată pe corporate, dar în ultimii ani a încercat să-şi dezvolte serviciile şi pe partea de retail.
Spre deosebire de raportările trecute, când o parte din expunerea locală era socotită ca fiind relevantă pentru activităţile grupului, de data aceasta întregul bilanţ este trecut în categoria non-core, ceea ce sugerează că britanicii sunt hotărâţi ca la un moment dat să părăsească piaţa locală.
De altfel, grupul l-a numit recent pe poziţia de preşedinte al subsidiarei locale pe olandezul Henk Paardekooper, care a activat anterior în cadrul diviziei non-core de la Londra a grupului britanic, el urmând să îl înlocuiască pe Johan Gabriels, care conducea divizia de la Bucureşti din 2009.
Faptul că noul şef a fost adus din divizia non-core a grupului arată însă că RBS nu a renunţat complet la ideea de a vinde banca locală, chiar dacă aceste planuri au fost abandonate formal în vara lui 2009 pentru că nu a găsit investitori interesaţi. Maghiarii de la OTP Bank şi-au manifestat interesul pentru preluarea subsidiarei locale a RBS, dar au renunţat într-un final considerând preţul prea mare.
Nici britanicii nu se grăbesc să vândă în orice condiţii RBS România, mai ales că banca a înregistrat profit în mod constant în perioada de criză şi nu are nici probleme cu calitatea portofoliului de credite. RBS a raportat anul trecut un profit net de aproape 90 milioane de lei (21 mil. euro) după standardele locale de contabilitate (RAS), situându-se pe locul şapte în topul celor mai profitabile bănci locale.
După volumul activelor deţinute, banca ocupa poziţia a 14-a pe piaţă, cu active de 5,7 miliarde de lei (1,3 mld. euro). Grupul raportează însă o expunere totală de 1,53 miliarde de euro pe piaţa din România, în scădere de la 1,69 miliarde de euro în decembrie 2010.
Bilanţul subsidiarei locale a crescut anul trecut doar în ceea ce priveşte expunerea pe sectorul public, care aproape s-a dublat şi a ajuns la 78 milioane de euro.
Bancherii evită să îşi asume riscuri în economie şi preferă să finanţeze statul.
Totuşi, RBS a anunţat anul trecut şi câteva împrumuturi de valori semnificative acordate pe segmentul. Spre exemplu, RBS a dat în luna septembrie un credit de 32 mil. euro companiei Hidroelectrica. Britanicii continuă astfel să urmărească oportunităţile de business, mai ales că există semnale de la mai multe bănci că piaţa finanţărilor pentru companii îşi revine.
Grupul RBS a raportat anul trecut o pierderere peste aşteptări după ce a constituit provizioane de 1,1 miliarde de lire sterline (1,3 mld. euro) legate de portofoliul de obligaţiuni. Britanicii au înregistrat anul trecut o pierdere de 2 miliarde de lire sterline, comparativ cu 1,1 miliarde lire sterline în 2010. Analiştii anticipau pentru 2011o pierdere similară cu cea din anul precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO