Bănci și Asigurări

Brokerii au inceput sa prinda gustul pensiilor private

05.07.2007, 16:21 18

Brokerii de asigurari si de pensii au inceput sa fie interesati de distributia pensiilor private, dupa cum arata deciziile de autorizare emise de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Pana ieri, Comisia a autorizat 13 brokeri de asigurare si un broker de pensii pentru distributia produselor de pensii facultative (pilonul III) si 9 brokeri de pensii pentru distributia pensiilor facultative (pilonul II).
Conform legislatiei actuale, brokerii de asigurare pot vinde pensii facultative, nu si obligatorii. Pentru a intermedia si aceste produse, un broker de asigurare trebuie sa-si infiinteze o societate distincta, cu obiect unic de activitate in distributia de pensii.
Conform unor informatii de pe piata, legislatia ar putea insa sa fie modificata pentru a permite brokerilor de asigurare sa vanda si pensii obligatorii, fara obligatia crearii unei societati suplimentare.
Bogdan Andriescu, presedintele asociatiei brokerilor de asigurare (UNSICAR), spune ca pana la 50 de brokeri de asigurare si-ar putea arata interesul pentru pensiile facultative si pana la 150 de brokeri ar putea intra pe pensiile obligatorii, in cazul unei eventuale modificari de legislatie. Pe piata asigurarilor functioneaza in prezent aproximativ 420 de brokeri, majoritatea bazandu-se pe afacerile cu polite de asigurare auto, mai ales RCA.
Constituirea unui broker de pensii, spun companiile de administrare, este o oportunitate de business atractiva pentru aceasta perioada. Vanzarile pensiilor facultative au inceput de o luna, iar luna viitoare debuteaza campania de vanzare a pensiilor obligatorii.
Infiintarea unui broker specializat in pensii este asemanatoare cu infiintarea unuia de asigurare. In ambele cazuri, capitalul minim cerut de lege este de 25.000 de lei. Apoi, brokerul trebuie sa obtina autorizatia de functionare de la autoritatea de reglementare a pietei, fie ca este vorba despre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, fie de CSSPP.
Pana acum, brokerii autorizati si-au inregistrat o forta de vanzari de peste 700 de persoane, adica aproape 10% din cei peste 7.500 de agenti de marketing persoane fizice de pe piata. Cel mai bine la acest capitol sta Brokerpool Cluj, primul broker specializat in pensii infiintat pe piata, cu 417 agenti care distribuie pensii facultative.
Conform declaratiilor companiilor de administrare, brokerii vor constitui un canal important de distributie a produselor de pensii private. Brokerii (persoane juridice) pot vinde produsele mai multor companii de pensii, in timp ce agentii de marketing (persoanele fizice) vor putea vinde doar produsele unei singure companii, cu care au semnat un contract de adeziune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO