Bănci și Asigurări

Bruynseels, CEO al BCR: Elementul-cheie anul viitor va fi controlul strict al costurilor

Bruynseels, CEO al BCR: Elementul-cheie anul viitor va fi controlul strict al costurilor
14.12.2008, 17:26 27

Euro va trece anul viitor pragul de 4 lei, astfel incat cursul mediu ar putea fi de 4,07 lei/euro, iar in decembrie 2009 ar urma sa ajunga la 4,17 lei/euro, afirma Dominic Bruynseels, presedintele executiv (CEO) al BCR, cea mai mare banca romaneasca.

"Am rulat teste de stres la nivelul portofoliului de credite si nu ne asteptam la probleme mari intr-un asemenea scenariu. Efecte negative ar aparea la BCR in cazul in care cursul ar trece de 4,2 lei pentru un euro, calitatea portofoliului urmand sa se deterioreze mai departe pe masura deprecierii leului", afirma Bruynseels.
El spune ca gradul mediu de indatorare al clientilor de retail ai BCR este de circa 42% din venitul lunar disponibil. "Ca atare, suntem confortabili cu expunerea actuala". In acelasi timp, BCR mizeaza pentru 2009 pe o crestere a salariului mediu din economie cu 15%, ceea ce ar depasi cresterea costului creditelor ipotecare aflate in sold si le-ar permite clientilor sa faca fata ratelor.
Bernhard Spalt, seful riscului la Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, spune ca la o depreciere a leului cu 50% costurile BCR cu provizioanele sar la 26 mil. euro.
Pe de alta parte, seful BCR afirma ca ia in calcul si un scenariu "foarte conservator" in care cresterea economica pe anul viitor ar fi de numai 0,5% din PIB.
"Evolutia economiei va depinde mult de politica viitorului guvern. Daca nu va injecta bani in economie prin proiectele de infrastructura - pe care orice guvern ar trebui sa le sustina - cresterea PIB va fi mult mai lenta fata de un scenariu pe care il consideram normal de 3-4%."
Bruynseels spune ca banca percepe deja semnale de incetinire a economiei de la clientii companii sub forma amanarii unor mari investitii, cum este cea a Voestalpine, a reducerilor de personal din industria auto sau a blocarii tranzactiilor pe segmentul rezidential al pietei imobiliare. "Dam finantari mai ales pentru capital de lucru." In acelasi timp, el sustine ca BCR are in continuare resurse pentru a acorda finantari in euro. "Unele banci nu mai au euro pentru creditare, ceea ce ajuta BCR sa-si recastige din cota de piata pentru ca beneficiind si de sprijinul Erste noi continuam sa dam credite in euro."
Bruynseels afirma ca dobanzile la depozitele in euro vor continua sa urce, impinse de deficitul de euro de pe piata. BCR si Alpha Bank au ridicat deja bonificatiile la peste 7% pe an.
"Va fi in continuare o competitie puternica si pentru atragerea de depozite in lei. BCR a castigat in octombrie un punct proncentual la cota de piata pe depozite, ceea ce reflecta volatilitatea ridicata a depunerilor. Conform unui studiu pe care l-am comandat, punctajul BCR la capitolul incredere din partea clientilor este cu 220 de puncte mai mare decat al urmatoarei banci clasate, ceea ce explica faptul ca oamenii isi aduc banii la BCR cand pe piata e volatilitate."
La nivelul lunii septembrie, BCR detinea 21,5% din piata depozitelor, respectiv 25,9% din piata de retail si 16,5% din depozitele corporate. La credite, banca avea per ansamblu tot o cota de 21,5%, respectiv 20,9% la retail si 22% la corporate, conform datelor proprii. Bruynseels precizeaza ca in Bucuresti, unde este cea mai mare competitie intre banci, iar marjele sunt foarte mici, BCR are cote de piata mai reduse, de 10-20%, insa in provincie, unde marjele sunt mai bune, ajunge la 30-40% in functie de produs, si sustine ca in aceste conditii banca se afla intr-o pozitie buna din perspectiva profitului. "Cand nu este lichiditate pe piata, este un avantaj semnificativ sa ai cea mai mare cota la depozite. La nivelul trezoreriei am obtinut profituri care se vor vedea in rezultatul pe trimestrul al patrulea."
Pe de alta parte, Burynseels spune ca BCR a inregistrat in octombrie o noua scadere a cotei de piata la credite, inclusiv o reducere a volumelor, insa acestea au ramas pe "crestere pozitiva". El da vina pe restrictiile introduse de BNR, care au franat piata creditelor ipotecare, precum si pe reducerea resurselor in euro.
In acelasi timp, el afirma ca are semnale ca BNR va relaxa in 2009 criteriile pentru acordarea de credite ipotecare, astfel incat sa poata fi reluata cresterea pe acest segment de piata.
Presedintele executiv al BCR spune ca banca a tinut cheltuielile stranse in ultimele luni.
"Acesta va fi elementul cheie si in 2009 pentru ca am bugetat o crestere foarte mica de costuri. Deja am ajuns la un raport cost/venituri de 42% ca urmare a implementarii programului de integrare in grupul Erste." El nu vede insa mult spatiu de manevra pentru noi reduceri, desi exista optiuni legate de programul de extindere a retelelor. La nivelul grupului Erste, costurile ar urma sa urce anul viitor cu maximum 3,7%, conform angajamentului asumat de presedintele executiv Andreas Treichl in fata investitorilor. Bruynseels mentioneaza insa ca managementul BCR are negocieri dificile cu sindicatul din banca pentru incheierea unui acord salarial pe 2009, acesta fiind esential pentru a garanta o crestere mica a costurilor anul viitor.
In acelasi timp, el spune ca in trimestrul I numarul angajatilor va continua sa scada pana la 8.500 fata de tinta de 8.700 pentru sfarsitul lui 2008, insa ar putea urca din nou in functie de deschiderea de noi unitati.
"Noi credem ca este o investitie buna sa continuam sa deschidem unitati, probabil inca 100 in 2009."
 
Leul prinde din nou viteza la vale
Leul s-a inscris din nou pe o panta de depreciere, iar dealerii se asteapta la noi cresteri ale cursului in zilele urmatoare, dupa ce euro a urcat vineri pe piata interbancara pana aproape de 3,95 lei.
La cursul oficial, euro a urcat vineri cu 1,04 bani, pana la 3,9151 lei, un nou maxim al ultimelor doua luni. La inceputul lui octombrie, cand jucatorii straini atacau leul, cursul atinsese un maxim al ultimilor trei ani, de 3,9410 lei/euro. Atunci BNR a intervenit pe piata pentru a opri cresterea cotatiilor. Dolarul a pierdut 2,49 bani la cursul oficial calculat de BNR vinerea trecuta, coborand la 2,9393 lei, dupa ce a inregistrat deprecieri pe pietele internationale in fata euro.
"Sunt in continuare presiuni pentru deprecierea leului, iar cursul ar putea sa mai urce in zilele urmatoare. Nu cred ca BNR a intervenit pe piata in ultimele zile", a comentat un dealer. Euro a urcat aproape fara intrerupere de la inceputul acestei luni, castigand la cursul oficial 2,7%. Daca in noiembrie cursul mediu a fost de 3,77 lei pentru un euro, de la inceputul lui decembrie cotatiile nu au mai coborat sub pragul de 3,8 lei/euro.
Piata valutara interbancara s-a deschis vineri in cotatii de 3,9150 lei pentru un euro, la nivelul inchiderii din ziua precedenta.
In primele ore de tranzactionare leul a pierdut teren, pe fondul unui val de pesimism al investitorilor internationali, care au fost deceptionati de respingerea in Senatul american a planului de salvare a industriei constructorilor auto. Astfel, cotatiile au urcat pana la 3,93 lei pentru un euro, insa ulterior piata a inregistrat o corectie, leul desprinzadu-se astfel de evolutia celorlalte monede din regiune.
Spre sfarsitul zilei euro a inceput din nou sa urce, ajungand la 3,9455 lei, la inchiderea pietei.
Oricum, euro a urcat acum mult peste nivelurile de 3,7-3,8 lei, anticipate de analisti pentru sfarsitul anului. Piata este dominata acum de ordinele importatorilor locali, care cumpara valuta, in timp ce jucatorii straini au o prezenta discreta.
Dealerii evita sa anticipeze momentul in care euro va trece peste pragul de 4 lei, in conditiile in care, desi exista presiuni pe deprecierea monedei, evolutia pietei poate fi influentata de interventiile BNR.
Saptamana trecuta guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a aratat insa ca este preocupat de conservarea rezervelor valutare in 2009, ceea ce ar echivala cu o abordare temperata in privinta interventiilor. Liviu Chiru
 
Bruynseels despre pozitia BCR
 
  • cota de piata si volumele la creditare au scazut in octombrie
  • banca are resurse pentru a continua creditarea in lei, inclusiv cu bani de la Erste
  • portofoliul de credite incepe sa se deterioreze semnificativ de la un curs de 4,2 lei/euro
  • la depozite, cota de piata a crescut cu un punct in octombrie
  • trezoreria a obtinut castiguri pe seama lichiditatii din depozite, care se vor reflecta in profitul pe trimestrul IV
  • extinderea retelei va continua in 2009 cu circa 100 de unitati
  • numarul angajatilor va continua sa scada in trimestrul I din 2009 pana la 8.500, fata de o tinta de 8.700 pentru sfarsitul lui 2008
  • raportul cost/venituri a scazut la 42%
  • mizeaza pe finantarile pentru IMM-uri si microfirme, pentru municipalitati, pe proiectele de infrastructura, respectiv pe atragerea de resurse de la institutiile financiare internationale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO