Bănci și Asigurări

BT administrează averi de 311 mil. euro pentru 1.200 de clienţi bogaţi

Autor: Liviu Chiru

10.02.2011, 23:54 44

Banca Transilvania (BT), singura bancă de top cu capitalmajoritar privat românesc, administrează averi de 311 milioane deeuro pentru clienţii săi prin serviciul de private banking.

Volumul activelor aflate în administrare a urcat cu 20% faţă desfârşitul anului 2009, când se afla la 290 de milioane de euro.Pentru a se califica la serviciile de private banking clienţiitrebuie să aibă lichidităţi de cel puţin 100.000 de euro plasate labancă pe o perioadă de cel puţin trei luni consecutive.

"Pentru acest an ne-am propus acelaşi ritm de creştere anumărului de clienţi de private banking ca în 2010, de 20%", spuneRobert Rekkers, directorul general al BT (desen).

În prezent, banca are peste 1.200 de clienţi incluşi înportofoliul de private banking, pe care îi serveşte prin treiunităţi dedicate. Două dintre acestea sunt amplasate în Bucureşti,iar una în Cluj-Napoca. Aceşti clienţi beneficiază de consilieridedicaţi, precum şi de servicii de tranzacţionare preferenţiale,putând să împuternicească banca să facă operaţiuni în numele lorsau să transmită ordine de tranzacţionare prin e-mail sau telefon.BT a intrat pe nişa serviciilor de private-banking în lunano­iembrie 2008.

Nişa clienţilor cu disponibilităţi importante a fost luată învizor de tot mai multe dintre băncile locale, care încear­că acumsă îşi consolideze baza de resurse. În plus, aceşti clienţi aduc şivenituri importante din comisioane.

Olandezii de la ING, care au lansat servicii de private bankingpe plan local la începutul anilor 2000, au în portofoliu peste1.000 de clienţi, fiecare cu active în administrare, pe medie, de400.000 de euro.

Italienii de la UniCredit au restructurat anul trecut oferta deprivate banking, majorând pragul la 200.000 de euro. Au rămasastfel circa 800 de clienţi, ale căror averi cumulate totalizează250 de milioane de euro. La rândul lor, britanicii de la RBSraportau în primăvara anului trecut că au 1.500 de clienţi incluşiîn categoria de "preferred banking", cu averi cumulate de 150 demilioane de euro.

Antreprenorii români care au ră­mas cu milioane de euro înconturi după exiturile făcute în anii de boom sau cei care aureuşit să câştige din imo­biliare au fost luaţi în vizor inclusivde numele grele din industria de private banking, cum suntelveţienii de la UBS sau Credit Suisse ori britanicii de la Coutts.Bancherii străini vin cu avionul la Bucureşti pentru a se întâlnicu clienţii.

Cea mai mare bancă austriacă specializată în private banking,Bank Gutmann, a decis anul trecut să îşi deschidă un birou laBucureşti, pentru a-şi în­tări poziţia pe plan local. Şi americaniide la Citi au lansat anul trecut o ofensivă pe nişa de privatebanking, oda­tă cu dezvoltarea afacerilor de retail.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO