Bănci și Asigurări

BT Aegon: 10.000 de clienti la pensii intr-o saptamana

25.09.2007, 18:22 23

BT Aegon, compania de pensii controlata de Banca Transilvania si grupul olandez Aegon, a atras 10.000 de clienti la fondul de pensii obligatorii pe care il administreaza in prima saptamana de la startul sistemului, a declarat Silvia Sarb, directorul general al companiei. Pana la sfarsitul anului, compania estimeaza ca va avea 500.000 de participanti la fondul de pensii obligatorii si o cota de piata de 10-15%.
Sistemul pensiilor obligatorii functioneaza de la data de 17 septembrie, iar pana la sfarsitul anului toti angajatii care au mai putin de 35 de ani sunt obligati sa adere la un fond de pensii. Pentru salariatii care au intre 35 si 45 de ani, aderarea la un fond de pensii este optionala. Numarul salariatilor care vor alege sa isi transfere o parte din contributia de asigurari sociale platita statului in fonduri administrate privat este estimat la 3 milioane.
BT Aegon si-a propus sa ajunga printre primii cinci jucatori de pe piata pensiilor obligatorii, pe care sunt prezenti acum inca 16 administratori de fonduri, potrivit lui Gabor Kepecs, directorul general executiv al Aegon pentru Europa Centrala si de Est.
In urmatoarele cateva decenii, activele administrate de companiile de pensii ar putea ajunge la cateva zeci de miliarde de euro. BT Aegon se pregateste acum sa intre si pe piata pensiilor facultative, iar vanzarea acestora va incepe in prima jumatate a anului viitor.
Piata pensiilor facultative a atras pana acum mult mai putini administratori decat sectorul pensiilor obligatorii. Pana in prezent, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a autorizat pentru practicarea acestei activitati companiile ING Asigurari de Viata, Aviva Asigurari de Viata, BCR Asigurari de Viata, Allianz-Tiriac Pensii Private, OTP Garancia Asigurari si Raiffeisen Asset Management.
Grupul olandez Aegon intentioneaza sa vina in Romania si cu societatea de asigurari de viata, care va deveni operationala in urmatoarele 6-9 luni. Cel mai probabil, este vorba de o investitie de tip greenfield, insa grupul nu exclude si o achizitie ulterioara. Recent, si-au mai anuntat intrarea pe piata locala a asigurarilor de viata grupul francez Societe Generale si grupul german Ergo. Aegon, cu sediul central la Haga, in Olanda, administreaza active de 368 de miliarde de euro si are peste 40 de milioane de clienti in circa 20 de state.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO