Bănci și Asigurări

BT: Ne concentram pe calitatea creditelor din portofoliu

BT: Ne concentram pe calitatea creditelor din portofoliu

Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania

01.02.2009, 17:45 14

Prioritatile enumerate de oficialii Bancii Transilvania pentru 2009 sunt gestionarea riscurilor, urmarirea calitatii portofoliului de credit si a indicatorilor de lichiditate, fara sa fie mentionate tinte de cresteri, potrivit comunicatului prin care banca si-a anuntat rezultatele financiare pe anul trecut.

In ultimul trimestru din 2008 soldul creditelor acordate de Banca Transilvania a inregistrat o scadere cu 3,5%, in lei, pana la 11 miliarde de lei (2,75 mld. euro).
In trimestrul al patrulea banca a constituit de altfel provizioane de 81 de milioane de lei (20 mil. euro), explicate prin dorinta de a se proteja fata de riscuri care ar putea sa apara in perioada viitoare.
"Vrem sa fim prevazatori si, prin urmare, am mentinut si vom avea si mai departe o politica de provizionare riguroasa", a comentat Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania.
Potrivit BT, atentia va fi orientata anul acesta catre dezvoltarea celor patru divizii ale bancii - retail, corporate, firme mici si medii si cea pentru medici. Banca s-a retras in anii precedenti din afacerile de asigurari, insa mai are operatiuni pe leasing, consumer finance sau factoring. Anul trecut BT a incasat 87,5 milioane de euro din vanzarea participatiei sale in cadrul Asiban.
Reprezentantii BT afirma ca cea mai mare parte a portofoliului de credit este in lei, respectiv 67%. Imprumuturile in valuta reprezinta 33%. Totodata, reprezentantii bancii afirma ca portofoliul este diversificat, avand 150.000 de clienti firme mici si mijlocii, in timp ce numarul total de clienti se ridica la 1,3 milioane. Finantarile acordate pe sectorul imobiliar reprezinta 3,5%.
Depozitele atrase de la clientela au scazut usor, la 3 miliarde de euro, chiar in conditiile in care banca a avut in a doua jumatate a anului trecut dobanzi peste media pietei.
BT a atras in decembrie un credit de 100 de milioane de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care este principalul sau actionar, cu 15% din titluri. Pe parcursul anului trecut, banca mai luase un credit de 5 milioane de euro de la BERD.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO