Bănci și Asigurări

BT urmeaza piata si intra cu dobanzile la depozite pe palierul de o singura cifra

BT urmeaza piata si intra cu dobanzile la depozite pe palierul de o singura cifra

Robert Rekkers

07.10.2009, 23:15 24

Banca Transilvania a redus dobanzile platite la depozitele inlei in medie cu un sfert de punct procentual, ducandu-le astfel pepalierul de o singura cifra.

Dobanzile se situeaza acum intre 9,5% pe an pentru depozitele cumaturitatea la o luna si 9,75% pe an pentru produsele deeconomisire cu scadenta la un an. BCR, BRD sau Raiffeisen - uniidintre cei mai puternici jucatori pe retail - au dobanzi intre 8%si 9% pe an, in timp ce la CEC Bank ajung si la 10% pe an.

Decizia bancii survine in conditiile in care directorul generalal BT, Robert Rekkers, declara recent pentru ZF ca mentinereadobanzilor la depozitele in lei la niveluri de doua cifrereprezinta un factor pshihologic important care incuraja clientiisa economiseasca.

"Pentru mine este un prag important sa vad dobanzi de douacifre. Deocamdata putem sa bonificam bine si clientii, dar savedem, daca trendul va continua, ne vom alinia si pe depozite, sipe credite", comenta Rekkers la sfarsitul lunii august. "Am redusputin dobanda pentru ca exista un trend de scadere si ne aliniem lace se intampla in piata. Pastram insa conditii atractive deeconomisire si avem in oferta si produse de asset-management, careaduc randamente mai mari", a spus ieri Rekkers. El noteaza ca laniveluri de 9%-10% pe an, dobanzile sunt inca peste nivelul rateide politica monetara a BNR. Pana acum banca a operat mai multereduceri succesive atat la depozite, cat si la credite.

De asemenea, reducerea de dobanzi de la Banca Transilvaniasurvine in conditiile in care mai multe banci au anuntat in ultimaperioada dobanzi la produsele de economisire mult sub pragul de10%. BRD a redus saptamana aceasta dobanzile la lei pana la 8,15%pe an in cazul depozitelor cu scadenta la o luna.

Libra Bank, o banca specializata pe finantarea firmelor mici, aredus la inceputul acestei luni dobanzile la depozitele la termenin lei, in medie, cu un punct procentual, bonificatiile situandu-sein acest moment intre 7% si 8,5% pe an in functie de scadenta.

Alte banci care ofera dobanzi de o singura cifra la depozitelein lei sunt BRD, Raiffeisen si Banca Romaneasca. Dobanzilebonificate de aceste banci se situeaza in jurul a 9% pe an.

In general, bancile mici mentin un nivel ridicat al dobanzilorla depozite, in incercarea de a atrage clienti. Cele mai maridobanzi la depozitele in lei sunt la Millennium Bank, Bank ofCyprus si Piraeus Bank, intre 10,5 si 11% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO