Bănci și Asigurări

Bulgarii aduc 15 milioane de lei la capitalul Euroins, aşa cum le-a cerut CSA

Autor: Anelis Baciu

07.01.2013, 00:06 581

Acţionarii companiei de asigurări Euroins au aprobat în cadrul unei adunări generale care a avut loc la sfârşitul anului trecut majorarea capitalului asigurătorului cu 15 milioane de lei (3,4 milioane de euro) pentru a menţine indicatorii de solvabilitate în limitele legale.

Majorarea capitalului va avea loc printr-o emisiune de acţiuni care vor fi subscrise de actuali acţionari proporţional cu participaţia deţinută deja. Acţiunile rămase nesubscrise vor fi oferite spre subscriere într-o a doua etapă doar acţionarilor care au participat la prima etapă a procesului. În urma majorării, capitalul Euroins va creşte la aproximativ 119 milioane de lei (27 mil. euro). Decizia de majorare a capitalului vine ca urmare a unei solicitări a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), care a cerut bulgarilor respectarea parametrilor de solvabilitate, precum şi accelerarea plăţilor restante către asiguraţi, păgubiţi şi service-uri auto.

Euroins se poziţionează în topul companiilor cu cele mai multe reclamaţii de la clienţii nemulţumiţi de ges­tionarea dosarelor de daună, petiţiile înregistrate în perioada ianuarie-noiembrie depăşind 2.200.

Compania a plătit în perioada ianuarie-septembrie a anului trecut despăgubiri pentru un număr de peste 35.600 dosare de daună, peste 97% din acestea reprezentând reclamaţii pe segmentul auto. Valoarea daunelor achitate s-a ridicat la 193 milioane de lei, cu 64 milioane de lei mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2011.

Euroins deţine o cotă de circa 20% pe segmentul asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA). Volumul total al subscrierilor companiei în perioada ianuarie-septembrie a anului trecut s-a situat la aproximativ 340 milioane de lei, peste 90% din valoarea poliţelor vândute fiind aferentă poliţelor RCA.

Piaţa asigurărilor auto, în special clasa asigurărilor obligatorii, generează cele mai mari pierderi pentru companiile de asigurări, astfel la jumătatea anului trecut rata combinată (raportul dintre primele subcrise şi daunele plătite plus cheltuielile operaţionale) depăşea 140%, ceea ce înseamnă că la fiecare 100 de lei încasaţi asigurătorii au pierderi de 40 de lei.

Companiile locale de asigurări au vândut în perioada ianuarie-septembrie a anului trecut poliţe auto în valoare de aproximativ 3 mld. lei şi au plătit despăgubiri de peste 2,8 mld. lei, potrivit raportărilor CSA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO