Bănci și Asigurări

Bunescu, BRD: Potentialul pe credite ipotecare este urias

23.10.2007, 18:29 19

Piata bancara inca ofera destul loc de crestere mai ales pe segmentul creditului ipotecar, care poate absorbi si noi jucatori, considera Petre Bunescu, director general adjunct (vicepresedinte) al BRD-SocGen.
"Remarcam o tendinta de plafonare a creditului de consum insa pe ipotecare exista un potential urias avand in vedere nivelul inca foarte scazut al acestuia", a declarat Bunescu pentru ZF, admitand ca si BRD a abordat relativ mai tarziu piata creditului ipotecar.
La inceputul verii, a doua mare banca de pe piata a lansat o adevarata ofensiva pe acest segment, promovand conditiile mai accesibile de creditare pe care le-a putut introduce odata cu aprobarea de catre BNR a normelor proprii de acordare a finantarilor pentru clientii persoane fizice.
Bunescu apreciaza ca piata bancara locala inca ofera sanse chiar si pentru un jucator nou precum Millennium. "Avand in vedere ca au participat la cursa pentru privatizarea BCR, cred ca portughezii au strans destule informatii despre piata si au evaluat cu atentie riscurile pe care le implica o investitie de la zero in acest sector."
Mai putin optimist, Mihai Bogza, presedintele Bancpost, crede ca in cativa ani o serie de banci care au adoptat mai tarziu strategii de crestere pe piata romaneasca vor fi nevoite sa admita ca nu pot opera in conditii de eficienta.
"Efortul este dublu: pe de o parte trebuie sa acumuleze propria masa critica si pe de alta sa incerce sa tina pasul cu cresterea de volum a pietei in ansamblu. Aceasta inseamna ca bancile intrate mai tarziu in joc trebuie sa-si asume pierderi substantiale cel putin intr-o prima faza, costul achizitiei de cota de piata fiind din ce in ce mai mare", spune Bogza.
El considera ca nu vor putea rezista pe o piata atat de competitiva mai mult de 5-6 jucatori cu statut de banca universala, solutia celorlalti fiind specializarea.
In ultima vreme, banci de toate marimile si-au asumat costuri mari pentru accelerarea extinderii retelelor teritoriale cu sute de noi unitati, pentru angajarea de personal pentru acestea, inclusiv pentru atragerea de bancheri cu experienta care sa sustina dezvoltarea businessului, pentru lansarea pe piata a unor oferte de creditare la limita rentabilitatii.
Ramane de vazut cum va arata piata la finalul acestei campanii de expansiune si cate banci vor reusi sa castige o cota de piata care sa le garanteze supravietuirea in conditii de profitabilitate fara sprijinul bancilor-mama care investesc masiv pentru sustinerea filialelor din Romania. Deocamdata, piata bancara continua sa se mobilizeze pentru mentinerea unei cresteri rapide, independent de tensiunile de pe pietele financiare internationale. Bunescu apreciaza ca, in mod firesc, Romania nu resimte mare lucru din turbulentele externe.
"Suntem la granita pietelor financiare mari, asa ca nu luam in piept miscari negative, dar este adevarat ca nici nu putem profita din plin de conjuncturi favorabile."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO