Bănci și Asigurări

Burduja, şeful BRCI: Nu văd niciun conflict de interese din prezenţa lui Ştefan Nanu în consiliul de supraveghere al băncii

Burduja, şeful BRCI: Nu văd niciun conflict de interese...

Autor: Razvan Voican

10.02.2014, 16:06 1677

Prezenţa lui Ştefan Nanu, directorul general al Trezoreriei Statului, în consiliul de supraveghere al nou-lansatei Bănci Române de Credite şi Investiţii, nu reprezintă un conflict de interese, urmând ca oficialul Ministerului Finanţelor să se abţină de la vot în probleme legate de activitatea de trezorerie a BRCI, afirmă Marinel Burduja, directorul general al băncii.

“Nu văd niciun conflict de interese şi am şi verificat cu atenţie acest aspect. Mi l-am dorit pe Ştefan Nanu alături de noi pentru că îi apreciez foarte mult cariera profesională şi calitatea umană”, spune Burduja. El precizează că pentru cooptarea lui Nanu în consiliul de supraveghere a fost obţinut avizul direcţiei juridice din Finanţe, precum şi acceptul BNR.

Ştefan Nanu a revenit pe postul de director general al Trezoreriei Statului în toamna anului trecut, după o perioadă în care a fost reprezentantul României la Banca Mondială.

Oficiali ai Ministerului Finanţelor mai sunt prezenţi în consiliul de administraţie al băncii de stat CEC Bank, însă este o situaţie fără precedent ca şeful Trezoreriei Statului să supravegheze o bancă privată, cu atât mai mult cu cât activitatea de trezorerie şi relaţia cu Trezoreria Statului joacă un rol crucial pentru fiecare instituţie de credit.

Consiliul de supraveghere al BRCI are în prezent numai trei membri: Roxana Moldovan – preşedinte, Ştefan Nanu şi Valentina Şiclovan, CFO al Băncii de Dezvoltare a Mării Negre. Dacă Nanu va fi în situaţia să se abţină, ar însemna să se ia decizii pe baza unui vot în doi.

Roxana Moldovan, cu o carieră de 40 de ani în banking şi care a fost cooptată în echipa BRCI ca un garant al respectării principiilor de guvernanţă corporativă, spune că încă nu au fost stabilite ariile pe care le va urmări fiecare membru al consiliului de supraveghere şi că există intenţia de creştere a numărului de membri de la 3 la 5.

“Dacă apare vreo decizie care să implice un conflict de interese, regulamentul prevede situaţii de abţinere de la vot. Intenţia este de a majora numărul de membri de la 3 la 5 pentru a crea o diversitate de expertize”, afirmă Moldovan, indicând că această extindere ar putea avea loc într-un interval de 45 de zile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO