Bănci și Asigurări

Când băncile făceau profit, BNR pierdea. Acum este pe dos - INFOGRAFIC

Când băncile făceau profit, BNR pierdea. Acum este pe...

Autor: Razvan Voican

06.07.2013, 15:47 608

Managementul activelor şi pasivelor externe, iar mai ales anul trecut creditarea băncilor comerciale au făcut ca BNR să rămână pe profit şase ani la rând.

BNR a strâns de la începutul crizei, în perioada 2009 – 2012, profituri nete care însumează puţin peste 7 mld. lei, în con­trast cu situaţia băncilor co­mer­ciale care în ultimii trei ani au acumulat pierderi nete de 3,6 mld. lei şi cu evoluţia economiei care a suferit o cădere groaznică din care nu-şi revine nici acum.

Anul trecut BNR a obţinut un profit net de 696 mil. lei, în creştere cu 130% faţă de 2011, sursele principale de câştig fiind administrarea activelor şi pasivelor în valută şi creditele acordate băncilor comerciale sub forma injecţiilor săptămânale de lichiditate realizate prin operaţiuni repo.

BNR nu are prevăzută în statut atin­gerea unor performanţe comerciale anume, însă reprezentanţii săi s-au mândrit cu revenirea şi menţinerea pe profit începând din 2007, după o perioadă în care banca se aflase în poziţia de debitor net faţă de sistem, făcând eforturi să absoarbă excesul de lichiditate de pe piaţă. Aşadar, BNR avea pierderi când băncile comerciale o duceau bine, profitul sistemului creştea ca din apă, iar economia decola, şi a făcut un profit record de 4,6 mld. lei tocmai în 2009 – anul prăbuşirii dramatice a economiei României cu aproape 7%.

Principalul beneficiar al profita­bili­tăţii BNR este bugetul statului, care primeş­te 80% din veniturile nete ale institu­ţiei, însă scăderea de încasări provocată de pier­de­rile băncilor cauzate de explozia cre­ditelor neperformante se dovedeşte mai du­re­roasă.

În perioada 2009 – 2012 BNR a virat la buget circa 3,3 mld. lei (700 mil. euro), sumă nesemnificativă în co­şul veniturilor bugetare totale - 44 mld. euro. Banca centrală a con­ti­nuat să facă profit anul trecut chiar dacă veni­turile nete din administrarea rezervei valu­tare au picat la 57 mil. euro faţă de 271 mil. euro în 2011. Aşadar, băncile care au ca obiectiv profitul înregistrează pierderi, în timp ce BNR, care nu urmăreşte maximi­zarea profitului, reuşeşte să-l dubleze într-un an. Aceasta în timp ce economia tot aşteaptă un acces mai bun la finanţare pentru a se putea redresa mai repede.

 

Citiţi articolul integral pe zfcorporate.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO