Bănci și Asigurări

Capitala tine businessurile asiguratorilor: o pondere de peste 52% din totalul pe tara in 2008

Capitala tine businessurile asiguratorilor: o pondere de peste 52% din totalul pe tara in 2008

Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor

23.07.2009, 18:45 22

In regiunile nord-vest si centru au fost anul trecut cele mai mari incasari din contractele de asigurare, dupa Bucuresti, incluzand atat asigurarile generale, cat si asigurarile de viata, cu o pondere de peste 8% din totalul la nivel national. La polul opus, zona sud-vest a adus asiguratorilor cele mai mici incasari, de doar 4% din totalul pe tara.

CSA a publicat datele finale pe 2008, care indica o evolutie inca ascendenta a pietei, insa de la inceputul acestui an asiguratorii se confrunta atat cu o reducere a primelor brute subscrise, cat si cu o daunalitate in crestere.

"Datele provizorii pentru semestrul intai din 2009 arata ca piata romaneasca de asigurari se inscrie in tendintele manifestate la nivel global inca din partea a doua a anului 2008 in ceea ce priveste activitatea desubscriere", a declarat in aceasta saptamana Angela Toncescu, presedintele CSA. Daunele platite pentru asigurarile de viata au fost in primele sase luni din acest an de aproape 57 de milioane de euro, aproape cat toate daunele platite pe intreg anul trecut.

In acelasi timp, si daunele platite pentru asigurarile generale au crescut pana la 640 de milioane de euro, in crestere cu 48% (la valoarea in lei).

Constantin Toma, seful Omniasig - pe locul doi in piata asigurarilor generale si pe locul zece in piata asigurarilor de viata, a explicat la un seminar de profil ca s-au luat masuri pentru a reduce daunalitatea, una dintre ele fiind incheierea unei conventii de colaborare cu un furnizor agreat de piese auto. "Stim foarte bine ca service-urile auto practica anumite preturi pentru serviciile despagubite de asigurator si alte preturi pentru serviciile platite de un client fara asigurare", a precizat Toma, evidentiind faptul ca service-urile auto "incarca" deseori facturile firmelor de asigurare. Societatea Omniasig si-a imbunatatit rata daunei in prima parte a anului, de la 80,59%, in decembrie 2008 la 78,35% la finele lunii iunie.

Topurile finale publicate de CSA privind piata asigurarilor in 2008 indica un grad mare de concentrare. Primele trei companii de asigurari generale detin astfel o pondere de 44% din total, in timp ce piata asigurarilor de viata este chiar mai concentrata, primele trei companii detinand 60% din total.

Cele mai mari pierderi in 2008 au fost inregistrate de Ardaf, Unita si Asiban - pe piata asigurarilor generale, valoarea cumulata fiind de peste 140 de milioane de euro, adica 78% din total. Pe piata asigurarilor de viata, cele mai mari pierderi au fost inregistrate de Omniasig, Eureko si KD Life, adica 7,5 milioane de euro in total. Totusi piata asigurarilor de viata a terminat anul trecut cu un profit net (excluzand pierderile) de peste 23 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO