Bănci și Asigurări

Care au fost provocările anului 2010 pentru noul şef al Allianz-Ţiriac

Care au fost provocările anului 2010 pentru noul şef al Allianz-Ţiriac

Autor: Ciprian Botea

15.12.2010, 23:25 55

"Am făcut un efort foarte mare în direcţia motivăriiangajaţilor, în încercarea de a-i convinge că există perspectivebune în continuare. În al doilea rând, a trebuit să facem faţă unuideclin abrupt al pieţei de autovehicule, în condiţiile în careasigurările auto reprezintă un segment foarte importat pentru noi",a declarat şeful Allianz.

Rangam Bir, 39 de ani, ocupă poziţia de director general alAllianz-Ţiriac din luna mai. El l-a înlocuit pe CristianConstantinescu, 60 de ani, care a decis să se retragă după ce acondus compania timp de 16 ani, chiar de la înfiinţare.

Bir a mai ocupat poziţii de conducere în cadrul subsidiarelorAllianz din India, Dubai şi Africa de Sud. Înainte de a veni laAllianz-Ţiriac, el a ocupat poziţia de regional chief businessofficer la Allianz New Europe. Bir cunoaşte piaţa locală de anibuni, el fiind membru în Consiliul de Supraveghere alAllianz-Ţiriac încă din 2004 şi lucrând la lansarea societăţii deadministrare a pensiilor private. Şeful Allianz se aşteaptă casocietatea să încheie anul acesta cu o scădere de 18-19% a primelorbrute subscrise, de la un nivel de 1,29 miliarde de lei în 2009,dinamica fiind în linie cu rezultatul consemnat în perioadaianuarie-septembrie, când compania a subscris prime în valoare de792 milioane lei. Acesta este primul an în care societăţile deasigurări raportează scăderi mai mari de 10% după ce în 2009 piaţaa crescut cu o singură cifră.

Asigurările auto au avut cel mai mare impact asupra scăderiiafacerilor Allianz-Ţiriac, cauza principală fiind prăbuşirea pieţeide leasing. Finanţările acordate de companiile de leasing au scăzutcu 27% la nouă luni, până la 780 milioane euro după ce anul trecutpiaţa se contractase cu aproape 75%. În plus, societăţile deleasing au ajuns să deţină parcuri de zeci de mii de maşini de laclienţii rău-platnici.

"Impactul cel mai mare asupra rezultatelor l-a avut segmentulCasco, unde subscrierile au scăzut cu 20%. Multe contracte deleasing încheiate în urmă cu doi-trei ani au fost anulate deoarececlienţii nu şi-au mai putut plăti ratele", a precizat Bir.

Pe partea de răspundere civilă auto (RCA) veniturile dinpoliţele vândute au fost însă stabile, susţine el. În schimb,Allianz a trebuit să-şi majoreze rezervele de daună pe acestsegment după majorarea TVA la 24%, în condiţiile în care companiilede asigurări nu sunt înregistrate în scopuri de TVA şi nu au dreptde deducere. "Încercăm să diminuăm impactul majorării fiscalităţiprin negocierea preţurilor cu furnizorii de piese de schimb", aadăugat Bir.

Directorul general al Allianz-Ţiriac spune că valoarea primeimedii la asigurarea RCA a scăzut anul acesta în condiţiile în carestructura parcului auto asigurat s-a schimbat radical, fiind totmai multe maşini vechi sau cu capacitate cilindrică mică.

Excluzând aceste modificări, prima medie pentru acelaşi client,aceeaşi maşină şi aceleaşi riscuri asigurate a crescut însă cu5-10% anul acesta, oficialul Allianz indicând un avans similar şiîn 2011 în condiţiile în care nu se ia în calcul aplicareasistemului bonus-malus.

Compania a renunţat în 2010 la asigurarea flotelor foarte maride maşini, în special camioane, pentru că aici rata de daună (dauneplătite raportat la prime încasate) ajungea şi la 150%. De obicei,companiile care vor să-şi asigure flote foarte mari de autovehiculecer şi reduceri semnificative de tarife.

Pentru 2011, Bir estimează că veniturile Allianz-Ţiriac vorrămâne la nivelul de anul acesta în condiţiile în care întreagapiaţă va stagna. După primele nouă luni din 2010 piaţa de asigurăria înregistrat o scădere cu aproximativ 5%, până la un volum de 6,3miliarde lei al primelor brute subscrise.

Este obligatorie sau nu asigurarea locuinţei laPAID?

Allianz-Ţiriac este una dintre companiile mari care au decis sănu intre în acţionariatul Pool-ului de Asigurare ÎmpotrivaDezastrelor (PAID), compania care emite poliţele de asigurareobligatorie a locuinţelor, în condiţiile în care spune că astfels-ar fi expus unor riscuri pe care nu le putea controla. Şefulcompaniei spune că opţiunea aderării la PAID rămâne deschisă, dar odecizie în acest sens nu va fi luată în condiţiile în carestabilirea preţului poliţei va rămâne la latitudineaParlamentului.

"Dacă includem un anumit risc în portofoliul nostru, atunci acelrisc trebuie tarifat corect şi reasigurat în mod corespunzător.Pentru o sumă de 10.000 de euro (suma minimă asigurată printr-opoliţă obligatorie - n. red.) numai costul reasigurării conformstandardelor grupului Allianz ar fi de 17 euro", spune RangamBir.

El precizează că reasigurarea de 17 euro ar acoperi doar risculde cutremur. Poliţele emise de PAID acoperă însă pe lângă dauneleprovocate de cutremur şi daunele produse în urma inundaţiilor şialunecărilor de teren. Poliţa obligatorie costă 10 sau 20 de euroîn funcţie de materialul de construcţie al locuinţei, sumaasigurată fiind de 10.000 respectiv 20.000 de euro.

Deputaţii au adăugat luna trecută un amendament legii asigurăriiobligatorii a locuinţelor, care spune că proprietarii care şi-auasigurat individual casele nu trebuie să mai cumpere şi o poliţăfacultativă. Legea sub noua formă a fost promulgată la începutulsăptămânii de preşedintele Traian Băsescu.

Normele emise anterior de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor(CSA) obligau proprietarii să încheie o asigurare obligatorie cu osumă asigurată de 20.000 de euro, restul sumei până la valoareareală a locuinţei urmând să fie acoperită printr-o poliţăfacultativă.

Reprezentanţii PAID spun însă că amendamentul se aplică doarproprietarilor care au o poliţă facultativă valabilă la dataintrării în vigoare a noii legi, urmând ca în momentul în carepoliţa respectivă expiră să cumpere o asigurare obligatorie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO