Bănci și Asigurări

Cătălin Păuna, senior economist Banca Mondială: România are cel mai slab raport contributor-beneficiar la pensii

Cătălin Păuna, senior economist Banca Mondială:...

Autor: Mediafax

22.11.2016, 14:37 223

În opinia reprezentantului Băncii Mondiale, soluţia este ca toţi cei care sunt activi pe piaţa muncii să contribuie la fondurile private de pensii, dar să apeleze în acelaşi timp şi la produsele bancare de economisire.

„În prezent, în România, raportul dintre beneficiar şi contributor este de unu la unu, cel mai scăzut din Europa. Italia se poziţionează înaintea noastră, cu doi contributori la un beneficiar. E clar că pensile publice sunt mici şi vor rămâne mici în multe ţări, în special din cauza îmbătrânirii populaţiei şi a raportului nefavorabil dintre numărul de contributori şi de beneficiari. În plus, nu mai există securitatea locului de muncă şi deci nu mai există o contribuţie pe o perioadă lungă de timp. Toate acestea pun presiune pe fondurile publice de pensii, care trebuiesc completate cu resurse private: pensii private şi, de ce nu, o combinaţie a acestora cu produsele de economisire”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Cătălin Păuna.

Reprezentantul Băncii Mondiale arată că o altă provocare este aceea a exportului de forţă de muncă. „Vorbim şi despre cei care pleacă la muncă în străinătate şi care contribuie la fondurile de pensii din ţara unde lucrează, în măsura în care au contracte de muncă legale acolo. Aceştia vor beneficia de pensie în ţara în care lucrează”, subliniază Cătălin Păuna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO