Bănci și Asigurări

Câţi bani transportă băncile prin oraşele din România

Câţi bani transportă băncile prin oraşele din România

Autor: Adelina Mihai

28.07.2012, 19:48 2992

Un incident petrecut în urmă cu două săptămâni, când mai multe bănci mari s-au trezit într-o luni dimineaţă că primesc neobişnuit de multe reclamaţii de la clienţii care găsiseră bancomatele goale, a scos la iveală o piaţă de servicii externalizate în care un jucător deţine aproape monopolul: piaţa alimentării cu numerar a bancomatelor.

G4S Cash Solutions, filiala locală a celei mai mari companii din lume care transportă banii băncilor, are o cotă de piaţă de peste 80%, iar principalii concurenţ i ai acestei companii sunt două firme care au operaţiuni de mai puţin de un an şi care operează deocamdată doar în Bucureşti.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, mai multe bănci mari, printre care s-au aflat Raiffeisen, UniCredit, ING sau Bancpost, s-au confruntat cu probleme în aprovizionarea cu numerar, după ce o parte din angajaţii din Capitală ai G4S Cash Solutions, responsabili de transportul banilor, au încetat lucrul protestând faţă de condiţiile de muncă.

"În ziua respectivă am reuşit să deservim 50% din volumul normal de activitate, iar din cea de-a doua zi lucrurile au revenit la normal. Suntem în continuare în negocieri cu sindicatele, principalele solicitări ale acestora fiind de ordin financiar", a spus Octavian Călin Marza, directorul general al G4S Cash Solutions, o companie cu afaceri de 31,8 milioane de euro şi aproape 2.700 de angajaţ i în 2011.

A fost o situaţie fără precedent şi ca atare în prima jumătate a zilei atât compania furnizoare de servicii de transport, cât şi băncile afectate au ezitat să comunice public informaţii despre situaţ ia alimentării bancomatelor cu numerar.

Numărul ATM-urilor care nu au mai putut elibera cash nu a atins cote alarmante, situaţia reglându-se treptat, însă incidentul a pus în evidenţă o sursă de vulnerabilitate a sistemului.

Pe de altă parte, a venit ca un stimul neintenţionat pentru folosirea cardurilor pentru plăţi direct la comercianţi în locul retragerilor de cash de la bancomat. În astfel de situaţii sunt mai eficiente aparatele mai sofisticate care au funcţie dublă de depunere şi retragere de numerar şi care pot folosi banii depuşi de unii clienţi pentru a acoperi cereri de retragere, însă numărul acestora nu este foarte mare pe piaţă în acest moment.

Băncile din România nu reuşesc să asigure condiţii uniforme pe piaţă privind costul de utilizare a cardurilor la bancomate, marea majoritate penalizând folosirea cardului emis de o bancă la ATM-ul altei bănci, spre deosebire de situaţia de pe multe pieţe occidentale mature.

Aceste comisioane "penalizatoare" pot ajunge la 0,75% plus 4,5 lei pe operaţ iune, aşa cum practică BCR, liderul pieţei bancare, comisionul standard fiind de 0,2%.

Principalii competitori ai companiei de pe piaţa serviciilor externalizate de colectare şi transport valori, procesare numerar şi alimentare ATM-uri sunt Balkan Cash Solutions şi Konsalnet.

"Estimez valoarea pieţei undeva la 80 - 100 de milioane de euro, în scădere faţă de anii anteriori, când ajungea la 120 de milioane de euro. Discounturile şi reducerea volumului de cash transportat de bănci reprezintă principalele motive pentru scăderea pieţei. Cred că piaţa îşi va reveni în cea de-a doua parte a anului viitor, când estimez o creştere de 10-15%", spune Liviu Târşea, acţionarul majoritar al firmei de procesare de cash Balkan Cash Solutions, înfiinţată anul trecut. El a fost anterior, timp de 5 ani, preşedinte al grupului G4S, dar lucrează în domeniul pazei şi securităţii din 1996, când a fondat compania Valahia, preluată ulterior de G4S.

Nu de aceeaşi părere este Octavian Marza, care nu crede că valoarea pieţei depăşeste 70 de milioane de euro, chiar dacă primele două bănci din sistem - BCR şi BRD - îşi transportă banii prin mijloace proprii.

"Având în vedere că noi avem o cotă de piaţă de 80%, nu cred că volumul de activitate al primelor două bănci depăşeşte volumul pieţei externalizate, aşa că eu cred că valoarea totală a pieţei este de 70 de milioane de euro, fiind uşor în creştere ca urmare a extinderii lanţurilor de retail", a spus Marza.

Banca Naţională asigură alimentarea pieţei bancare cu numerar prin patru centre de procesare localizate în Bucureş ti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, care funcţionează de luni până vineri între 9:00 şi 15:00.

Ce variante au bancherii care vor să externalizeze transportul banilor

G4S Cash Solutions are un portofoliu de clienţi format din 27 de bănci, dintre care 10 au contracte cu pachetul întreg de servicii oferite de companie.

Firma are o flotă de 700 de maşini blindate, însă utilizează frecvent doar 330.Grupul G4S este liderul pieţei locale de servicii de securitate, cu afaceri de 55 de milioane de euro anul trecut şi aproximativ 6.000 de angajaţi în companiile G4S Secure Solutions şi G4S Cash Solutions.

Citiţi mai multe detalii pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO