Bănci și Asigurări

Ce a spus la ZF Live Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, despre planul guvernului de a ajuta persoanele cu venituri mici să-şi restructureze creditele

Autor: Ştefan Stan

05.02.2014, 19:47 585

Luni seara, la finalul discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), premierul Ponta a confirmat informaţiile privind programul de stimulare a consumului pregătit de Guvern, care prevede reduceri de impozit pentru persoanele cu creditele restructurate, dar numai după expirarea perioadei de reeşalonare.

Întrebat de rolul BNR în schema propusă de premier pentru stimularea consumului, Adrian Vasilescu a declarat marţi la emisiunea ZF LIVE că "BNR nu a avut decât un rol de consultant tehnic". 

"Măsura este în faza de proiect şi urmează să se decidă cum va fi implementată, printr-o OUG sau prin trimiterea unui proiect de lege la Parlament. Măsura este inclusă într-un pachet care merge înspre stimularea consumului. Este nevoie de aceasta în condiţiile în care din 2011, după 2 ani de recesiune, am trecut pe un PIB pozitiv în România, dar care se bazează într-o foarte mică măsură pe consum. Este nevoie de măsuri care să stimuleze consumul. Prin consum se ajunge la producţie mai mare şi la un PIB mai bun", a spus Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR susţine că "este posibil ca prin această măsură să scadă volumul mare ar creditelor neperformante, în condiţiile în care a fost selectată o masă de 900.000 de debitori la bănci care s-ar încadra în acest proiect. Nu este vorba de a favoriza rău platnicii, ci este vorba despre oameni care plătesc frecvent, dar care au dificultăţi în momentul de faţă. Intrând în acest proiect, e posibil ca o parte din banii pe care îi datorează băncilor să fie folosiţi în consum în următorii doi ani. Nu ar fi posibil ca această măsură să fie aplicată pentru toţi. Efortul bugetar ar fi prea mare, este vorba de a intra şi bugetul în această schemă fiscală. În bănci sunt aproape 4 milioane de debitori la bănci", a mai precizat consilierul guvernatorului BNR.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO