Bănci și Asigurări

Ce credite au dat băncile în a doua etapă din Prima casă

Autor: Ciprian Botea

10.01.2011, 23:56 35

Scăderea cererii pentru credite ipotecare prin Prima casă în adoua jumătate a anului trecut nu a afectat toate băncile care auparticipat la schema de garantare, astfel că unele au reuşit să-şitripleze vânzările faţă de prima ediţie a programului sau săepuizeze plafonul de garanţii primit.

Băncile cu acţionariat elen au fost cele mai active pe acestsegment. Astfel, Alpha Bank şi Banca Românească s-au menţinut întreprimele cinci instituţii de credit după valoarea finanţăriloracordate, în timp ce Bancpost şi-a triplat valoarea crediteloracordate, până la 17,9 milioane de euro.

Totodată, finanţările acordate de Emporiki au crescut de aproapeşapte ori faţă de prima etapă a programului, banca epuizândîntregul plafon alocat pentru 2010, de 6,47 milioane de euro. Înprima ediţie, grecii au acordat împrumuturi cu o valoare cumulatăde sub un milion de euro în condiţiile în care au demarat vânzărilede credite garantate de stat cu o întârziere de câteva luni faţă derestul pieţei.

Millennium Bank, deţinută de cel mai mare grup financiarportughez, a acordat în 2010 credite în valoare de 22,5 milioane deeuro prin Prima casă, în creştere cu 10% faţă de anul anterior.Banca a avut alocat un plafon de credite de 30 de milioane de euroanul trecut.

Cele mai afectate de scăderea cererii au fost băncile mari, BCRşi BRD, care au dat anul trecut finanţări cu o valoare detrei-patru ori mai mică decât în ediţia din 2009, chiar dacă s-aumenţinut pe primele două poziţii după valoarea cumulată acreditelor vândute. Cele două bănci, care au avut atribuite şi celemai mari plafoane pentru credite prin Prima casă, au vândutîmpreună împrumuturi în valoare de 220 mil. euro în a doua ediţie aprogramului, faţă de peste 600 mil. euro în 2009.

Şi Leumi, o bancă de talie redusă cu acţionariat israelian, adat anul trecut credite cu o valoare cu 30% mai mică decât în 2009,dar şi-a epuizat întregul plafon alocat de 2,5 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO