Bănci și Asigurări

Ce planuri au turcii de la Garanti dupa obtinerea licentei BNR

Murat Atay, director general al GE Garanti Bank

Murat Atay, director general al GE Garanti Bank

30.05.2010, 23:08 146

GE Garanti Bank, banca nou-lansata a turcilor de la Garanti prinpreluarea operatiunilor sucursalei locale a grupului, a primit dejapeste 120 de milioane de euro la capital si va intra in curand penisa serviciilor de private banking.

Aceasta a fost prima data in istoria recenta cand un grupfinanciar strain a ales sa isi transforme sucursala locala in bancade sine statatoare, supervizata de BNR. Tendinta pe piata inultimii ani a fost contrara, americanii de la Citi renuntand lalicenta BNR, transferand operatiunile locale sub umbrela uneisucursale, supervizata din Irlanda. Si RBS pregateste un processimilar.

"Daca ai afaceri in Romania, trebuie sa fii o banca locala. Nustim strategia altora, dar noi vrem sa fim o banca locala. Nepastram strategia sa fim o banca cu produse si serviciiuniversale", spune Murat Atay, directorul general al GE GarantiBank.

Odata cu acest transfer, operatiunile turcilor - care au ajunsla active de un miliard de euro si un portofoliu de 175.000 declienti - se deruleaza sub supravegherea BNR, dupa ce pana acumsucursala locala era supervizata de banca centrala a Olandei. Dinpunct de vedere tehnic, GE Garanti Bank a cumparat operatiunilesucursalei locale a Garantibank International NV. Costultranzactiei, care reflecta valoarea operatiunilor locale, a fost de68 de milioane de euro.

GE Garanti Bank fusese inregistrata la Registrul Comertului iniunie anul trecut, cu un capital social de 40 de milioane de lei(circa 9 mil. euro), controlat in proportie de 99,9% de Dogus GE BVdin Olanda si General Electric Capital Corporation din SUA, cu0,1%. In urma majorarii de capital, structura actionariatului s-aschimbat, banca fiind controlata direct de Garanti Bank Turcia, cu70% din actiuni, in timp ce GE Capital Corporation si-a majoratparticipatia la 30%.

"Planurile noastre includ infiintarea unei societati de brokerajin asigurari intr-o perioada scurta de timp. In curand vom incepesa oferim servicii de private banking", mai spune Atay.

Banca are in plan sa deschida 25 de unitati anul acesta, fata de51 cate opereaza in prezent, si inca 25 in 2011. Pana acum au fostinchiriate 16 spatii, unitatile urmand sa devina operationale panain vara.

Cele trei IFN-uri detinute de GE Money vor trece, de asemenea,printr-o ajustare a actionariatului, urmand ca acesta sa fieidentic cu cel al GE Garanti Bank. Banca va extinde colaborarea cucele trei societati, care vor vinde pe langa cardul de credit BonusCard si imprumuturile de nevoi personale si produse destinatefirmelor mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO