Bănci și Asigurări

Ce spun analiştii despre evoluţia cursului de schimb leu/euro în 2014

11.01.2014, 00:09 5884

Principalul risc asociat prognozelor este revenirea turbulenţelor politice, având în vedere presiunile anului electoral, în opinia analiştilor. Iar experienţa anilor electorali susţine această ipoteză. În acest an vor fi organizate alegeri prezidenţiale şi europarlamentare. Cursul de schimb rămâne un subiect delicat pentru români, având în vedere că peste 60% din împrumuturile contractate de populaţie şi companii sunt în euro.

Eugen Sinca, analist-şef la BCR:

 

Estimăm un curs de 4,48 lei/euro la sfârşitul anului 2014. Leul va varia în intervalul 4,35-4,65 şi va fi influenţat de două evenimente majore - pe plan extern decizia Fed de reducere a cumpărărilor de active financiare, cu impact asupra tuturor pieţelor emergente, şi pe plan intern calendarul politic încărcat, ce impune mai mult decât oricând continuarea reformelor agreate cu FMI şi Comisia Europeană. Băncile şi fondurile de investiţii din străinătate au ajuns să deţină aproape un sfert din obligaţiunile guvernamentale în lei şi o ieşire a lor de pe piaţă, chiar şi parţial, se va vedea imediat într-o depreciere a leului.

 
 
 

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank:


Estimăm un curs de 4,45 lei/euro la sfârşitul anului 2014 şi un curs mediu de 4,48 lei/euro. Este foarte posibil să avem o volatilitate mai mare a cursului de schimb ca în 2013 în condiţiile în care există factori de risc legaţi de alegeri. Sunt posibile turbulenţe politice care pot afecta cursul de schimb. Turbulenţele politice pot pune presiuni de depreciere. În ceea ce priveşte posibilele influenţe externe, depinde de cum va gestiona Fed politica de retragere a stimulilor cantitativi. Dar factorii de risc sunt mai degrabă locali în condiţiile în care avem un an electoral complicat.

 
 
 
 

                                                               

  Florentina Cozmâncă, senior economist la RBS Bank:


Evoluţia cursului de schimb va depinde atât de evoluţiile în plan regional şi internaţional, cât şi de evenimentele interne. Astfel că evenimente precum uniunea bancară în Europa, reducerea programului de cumpărare de active de către Rezerva Federală a SUA, eventualitatea implementării unor măsuri neconvenţionale de către Banca Centrală Europeană vor influenţa sentimentul investitorilor pe plan internaţional, cu impact asupra monedelor emergente precum leul. Pe de altă parte, continuarea colaborării cu instituţiile financiare internaţionale sub forma menţinerii stabilităţii macroeconomice şi a implementării reformelor structurale în sectorul public şi menţinerea stabilităţii politice sunt elemente importante ce susţin încrederea investitorilor în România.

 
 

         

 Mihai Pătrulescu, senior economist la UniCredit Ţiriac Bank:

Previzionăm o evoluţie stabilă a cursului de schimb în 2014, creşterea absorbţiei de fonduri europene (presiuni de apreciere) fiind compensată de procesul de dezintermediere financiară şi volatilitatea capitalurilor străine. Cursul de schimb ar putea fi influenţat în primul trimestru al anului 2014 de factori externi, dar leul rămâne într-o poziţie relativ favorabilă comparativ cu celelalte monede din regiune. Principalul risc asociat prognozelor noastre este o revenire a turbulenţelor politice, având în vedere presiunile anului electoral.

 
 
 
 
 

    Vlad Muscalu, economistul-şef al ING Bank:

Analiza rezervelor valutare indică în mod clar faptul că banca centrală a temperat în mod consecvent avansul mondei naţionale în 2013. Pe măsură ce economia va da semne mai clare de revenire, credem că banca naţională va permite o apreciere uşoară a monedei naţionale, aceasta încheind probabil anul 2014 la 4,35/euro.

 
 
 
 
 
 
 

Rozalia Pal, economistul-şef al Garanti Bank:

Anticipăm că vom vedea o scădere a cursului în 2014, spre 4,55 lei/euro la sfârşit de an. Cea mai mare provocare pentru cursul valutar în 2014 este reprezentată de schimbările de politică monetară ale Fed-ului. Un alt risc pentru cursul valutar este reprezentat de posibilele tensiuni politice cauzate de alegerile prezidenţiale organizate în România anul următor.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO