Bănci și Asigurări

Cea mai ieftină finanţare atrasă vreodată de statul român: 600 mil. lei la sub 3% pe an

Cea mai ieftină finanţare atrasă vreodată de statul...

Autor: Marius Oncu

02.02.2015, 14:11 439

Trezoreria a primit oferte de 1,06 miliarde de lei, dar a atras doar suma vizată în prospectul de împrumut pentru luna februarie.

Randamentul mediu pe an a coborât la 2,94%, de la 3,3% la mijlocul lunii ianuarie, când statul a redeschis aceeaşi emisiune de obligaţiuni, cu maturitate reziduală de 12 ani şi jumătate ani. Ministerul Finanţelor a lansat această emisiune în februarie 2012, cu o maturitate iniţială de 15 ani şi 5 luni.

Ministerul va redeschide marţi emisiunea de obligaţiuni printr-o licitaţie suplimentară în cadrul căreia vor fi acceptate numai oferte necompetitive, la randamentul rezultat la licitaţia de luni. Suma vizată prin licitaţia suplimentară este de 90 de milioane de lei.

MFP vrea să împrumute în februarie prin vânzarea de titluri de stat 5 miliarde de lei, cea mai mare valoare a emisiunilor brute începând din februarie 2011 şi în urcare de la 3,6 miliarde de lei în prima lună a acestui an.

În cadrul licitaţiilor de referinţă, statul vrea să obţină 4,5 miliarde de lei, iar prin sesiunile suplimentare, în cadrul cărora vinde titluri în condiţiile stabilite în cadrul licitaţiilor de referinţă, intenţionează să atragă 480 de milioane de lei.

Astfel, în februarie, Ministerul Finanţelor vrea să vândă certificate de trezorerie în valoare de 1,3 miliarde de lei şi cu maturităţi de 3 şi 12 luni, în timp ce restul sumei până la 4,98 miliarde de lei ar urma să fie obţinută prin redeschiderea unor emisiuni de obligaţiuni cu maturitatea de 3, 5, 7, 10 şi 15 ani.

Ministerul Finanţelor a anunţat că vrea să atragă în 2015 până la 40 de miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni pe piaţa internă, la care ar urma să se adauge maxim 3 de miliarde de euro de pe pieţele externe şi fonduri atrase de la instituţiile financiare internaţionale.

Anul trecut, Finanţele au împrumutat din piaţa internă 40,56 miliarde lei şi 928,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO