Bănci și Asigurări

Cea mai mare bancă italiană are undă verde: Acţionarii UniCredit au aprobat planul băncii de a strânge 14 miliarde de dolari pentru curăţarea bilanţului

Cea mai mare bancă italiană are undă verde:...

Autor: Ştefan Stan

12.01.2017, 17:06 859

Acţionarii UniCredit au aprobat planul băncii de a strânge 14 miliarde de dolari cash, potrivit Financial Times. 

După ce Monte dei Paschi di Siena a eşuat să strângă fonduri pentru majorarea de capital, acum atenţia se îndreaptă către un creditor mult mai mare: UniCredit.

Cea mai mareb ancă italiană caută sprijinul investitorilor pentru a strânge 14 miliarde de dolari, aproape cât valoarea de piaţă a băncii, pentru a realiza restructurarea asumată de Jean Pierre Mustier, CEO-ul băncii.

Acţionarii, care se vor întâlni la Roma, vor avea de acceptat conversia unei noi acţiuni la fiecare 10 acţiuni existente, după ce valoarea acţiunilor a scăzut cu peste 45% anul trecut.

În timp ce Monte Paschi nu a reuşit să finalizeze majorarea de capital din piaţă, se îndreaptă acum spre un bailout guvernamental. Cazul Monte Paschi a pus abilitatea întregului sector bancar italian de a se descurca cu creditele neperformante sub semnul intrebării.

Strategia lui Mustier, anunţată în decembrie anul trecut, a fost lăudată de analişti. Spre deosebire de rivalul mai mic, UniCredit plănuieşte să foloseasă cea mai mare parte din cash pentru a absorbi pierderile care vin din creditele neperformante, pe care banca le va vinde cu discount. Spre deosebire de Monte Paschi, care a încercat să strângă 5 miliarde de euro, UniCredit este un creditor performant, care caută o finanţare pentru curăţare, nu pentru supravieţuire.

”Noul plan al UniCredit se adresează îngrijorărilor din piaţă şi reprezintă o evoluţie în direcţia revitalizării băncii şi a situaţiei creditelor din grup”, a spus Fabrizio Bernardi, analist la Fidentiis Equitis. ”Aceasta este ceea ce cereau investitorii”, a spus el.  

Grupul UniCredit este prezent în Azerbaidjan, Bosnia şi Her­ţe­govina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Letonia, Po­lo­nia, România, Rusia, Slovacia, Serbia, Slovenia, Turcia şi Ucraina.
 
În România, UniCredit deţine poziţia a cincea (8,1% cotă de piaţă, cu active de 30,6 mld. lei), după BCR (15,8%), BRD (13%), Banca Transilvania (12,6) şi Raiffeisen (8,4%).
 
Până anul trecut, 45% din acţiunile din România au fost de­ţinute de omul de afaceri Ion Ţiriac, care în 2004 s-a asociat cu HVB Bank Austria, care la rândul ei a fost preluată de UniCredit. Conform estimărilor, Ţiriac a primit între 700 şi 850 mil. euro pe acţiunile deţinute. Suma nu a fost făcută publică.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO