Bănci și Asigurări

Cea mai mare firma de leasing: Cu 4 lei/euro nu mai e de joaca

Cea mai mare firma de leasing: Cu 4 lei/euro nu mai e de joaca

Septimiu Postelnicu, directorul general al UniCredit Leasing: Nu mai acceptam la finantare companii pe care le-am fi acceptat in urma cu un an sau doi.

07.10.2008, 16:12 78

Criza financiara internationala a determinat UniCredit Leasing, cel mai mare jucator de pe piata de profil, cu finantari in 2007 de 500 mil. euro, sa reduca semnificativ finantarile pentru proiecte de business si sa refuze companii carora le-ar fi acordat imprumuturi anul trecut.

"Nu mai acceptam la finantare companii pe care le-am fi acceptat in urma cu un an sau doi. In trecut finantam mult mai usor companii aflate la inceput de drum, dar astazi ne uitam mai atent si acceptam mai mult companii cu traditie. In al doilea rand, in premiera am inceput anul acesta sa facem schimb de informatii cu alte companii de leasing, pentru a nu prelua clientii rau-platnici ai altora in portofoliul nostru", a declarat Septimiu Postelnicu, directorul general al UniCredit Leasing, intr-un intreviu acordat Ziarului Financiar.
Postelnicu, unul dintre cei mai cunoscuti manageri din leasing, spune ca pragul de patru lei pentru un euro trage un semnal de alarma serios in ceea ce priveste capacitatea de rambursare a finantarilor acordate atat companiilor, cat si persoanelor fizice.
"4 lei pentru un euro este un prag suficient de serios pentru a atrage atentia tuturor. Suntem deja la un prag de atentie ridicat, nu mai e de joaca. Nu mai asteptam sa urce cursul, deja ne punem probleme", afirma seful UniCredit Leasing.
El considera ca firmele romanesti au uitat ce inseamna administrarea riscului valutar, dupa o perioada de cativa ani de relativa stabilitate, iar criza le va da "o lectie dureroasa" si le va arata ca acest risc exista. In portofoliul de finantari al UniCredit Leasing, clientii corporate au o pondere de 90%.
"Pentru ca finantarile se vor acorda mult mai greu, numai acum vom afla ce inseamna un mediu concurential adevarat. Pana acum, nu trebuia decat sa fii prezent pe piata pentru a-ti creste afacerile. Vom vedea companii mai mari sau mai mici in faliment, fuziuni si achizitii, si aici nu ma refer la mediul bancar, ci la intreaga economie." Domeniile cele mai expuse crizei, afirma el, sunt transporturile de marfuri si imobiliarele, atat constructiile, cat si tranzactiile. "Industria transporturilor de marfuri are scaderi importante in toata Europa, iar procesul de miscare a bunurilor a incetinit. Prin prisma scaderii numarului de tranzactii in sectorul imobiliar se va reduce leasingul imobiliar, iar restrictiile de creditare pentru persoanele fizice vor determina scaderea constructiilor de locuinte."
Postelnicu afirma ca in criza financiara cuvantul de ordine este "planificare". "Noi suntem mai mult decat dispusi sa finantam in continuare toate domeniile, dar selectam companii care stiu sa isi planifice activitatea. Criza va fi o perioada de succes a celor care stiu sa planifice. Acesta e cuvantul de ordine acum: 'planificare'. Cine stie sa faca business il va face in continuare si ii va inghiti si pe altii. Companiile au avut timp sa isi planifice activitatea, deoarece criza nu a fost o surpriza, inceputul ei s-a vazut acum 1-2 ani. La finalul acestei crize vom vedea ca economia va desemna o serie de castigatori care au supravietuit acestor timpuri grele si care au stiut sa urmeze dictonul 'fa-ti iarna car si vara sanie'."
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO