Bănci și Asigurări

CEC reduce din nou dobanzile la credite

01.03.2005, 00:00 10

Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a anuntat ieri reducerea dobanzilor la creditele acordate clientilor persoane fizice, cat si persoane juridice, la numai o luna de la precedenta ajustare.


Pentru clientii persoane fizice, CEC a redus dobanda la creditele imobiliare (destinate cumpararii, construirii, modernizarii, consolidarii sau repararii locuintei) cu un punct procentual, pana la 18% pe an. La creditele destinate achizitionarii de bunuri de consum indelungat, cat si la cele auto, banca a redus dobanda tot cu un punct procentual, pana la 19% pe an.


CEC a redus, tot pana la 18% pe an, dobanzile la creditele pentru nevoi personale, pentru cumpararea de terenuri si la creditul Adolescent (destinat clientilor cu varste intre 14 si 18 ani).



Pentru clientii persoane juridice, CEC a redus dobanda la liniile de credit la 20% pe an, iar la cele destinate intreprinderilor mici sau mijlocii (IMM), administratiilor locale sau pentru investitii in echipamente la 19% pe an.



In plus, banca a extins perioada de acordare a creditelor pentru populatie, pana la 25 de ani in cazul celor pentru locuinte, sapte ani la cele pentru auto si cinci ani la cele pentru achizitia de bunuri de folosinta indelungata. De asemenea, banca a eliminat plafonul maxim de creditare de 10.000 de euro in cazul imprumuturilor pentru achizitia de terenuri.



Banca este in proces de privatizare, pana acum anuntandu-si interesul mai multe banci straine puternice, printre care Erste Bank, HVB Bank, Banca Intesa sau Grupul UniCredit. Potrivit angajamentului incheiat de Guvern cu Fondul Monetar International, institutia ar trebui privatizata pana la sfarsitul acestui an. Consultantul statului in acest proces, banca de investitii JP Morgan, ar trebui sa prezinte Guvernului spre sfarsitul anului raportul sau, pe baza caruia sa se decida strategia de privatizare.



Pana cand va fi fost privatizata, CEC trece printr-un proces de restructurare si modernizare. Pentru anul acesta banca are planificata lansarea de carduri, cel mai probabil la jumatatea anului, precum si introducerea operatiunilor valutare pentru clienti.



Restructurarea vizeaza atat portofoliul de produse, care va fi ajustat in functie de cerintele pietei, cat si reteaua teritoriala, inca cea mai extinsa din sistem.



Astfel, CEC a deschis recent la Campina o agentie pilot, care marcheaza inceputul proiectului de reorganizare a structurii teritoriale a bancii, pe baza unui nou concept de imagine, care vizeaza stabilirea unei relatii mai apropiate intre clienti si functionari si ii va permite astfel sa se adapteze mediului concurential.



CEC estimeaza pentru acest an o majorare a profitului net cu aproximativ 10% fata de 2004, cand banca a raportat un rezultat de 589 de miliarde de lei (peste 15 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO