Bănci și Asigurări

Celebrul negociator al FMI din criză spune că ar prefera să vadă România cu o creştere economică mai redusă decât o creştere mare urmată de criză

Celebrul negociator al FMI din criză spune că ar...

Autor: Cristian Hostiuc

14.06.2016, 12:49 1028

Jeffrey Franks, celebrul negociator al FMI pentru România în perioada crizei s-a reîntors la Bucureşti după patru ani şi spune că sunt îmbunătăţiri evidente în economie, dar ar prefera să vadă o creştere economică de 3,5% pe an pe o perioadă de 10 ani decât o creştere de peste 4,5% pe cinci ani, urmată de criză.

El a participat marţi la un eveniment organizat de ministrul Finanţelor Anca Dragu la Institutul Naţional de Statistică, legat de politicile economice pentru o creştere economică sustenabilă.

El nu a dorit să se pronunţe direct dacă această creştere economică a României de peste 4% pe an este sustenabilă sau nu şi dacă produce dezechilibre ca în perioada de boom 2006-2008, după care a venit criza.

Anca Dragu, care a făcut parte din echipa FMI în perioada de criză, a susţinut la conferinţă că această creştere economică a României de acum este sustenabilă.

Jeffery Franks a spus că s-au făcut progrese în anumite zone, dar România are nevoie de reforme mai accelerate în domeniul educaţiei, sănătăţii şi sistemului juridic.

El i-a invitat pe participanţi să îşi imagineze cum ar vrea să arate România peste 10 sau 20 de ani şi ce ar trebui făcut acum pentru ca creşterea economică să fie sustenabilă.

El s-a declarat încurajat de lupta anticorupţie, dar spune că acest lucru trebuie să continue, pentru că va ajuta economia.

El şi-a adus aminte că în 2009, după perioada de boom, economia României a fost în colaps, cu un deficit bugetar de peste 7% din PIB, un deficit de cont curent de peste 10% şi cu o inflaţie de aproape 10%, ceea ce a prăbuşit economia.

În acest moment situaţia economică a României este mult mai bună, este stabilizată, dar trebuie făcut ca politicile economice să fie prociclice, iar România să aibă rezerve suficiente pentru a putea face faţă unor eventuale crize, a menţionat el.

El a dat ca exemplu Coreea de Sud sau Singapore, ţări care au avut politici economice sustenabile multe decenii şi au reuşit să aibă economii performante.

Întrebat cum îl percep românii după ce a devenit în 2009 şi 2010 inamicul public numărul unu după tăierea salariilor, el spune că mai degrabă românii îl privesc pozitiv dând ca exemplu faptul că a fost salutat de români în afara graniţelor, în Alaska sau la Bruxelles.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO