Bănci și Asigurări

CEO-ul ING Asigurări, promovat de olandezi la filiala din Ungaria

CEO-ul ING Asigurări, promovat de olandezi la filiala din Ungaria

Cornelia Coman, 37 de ani, conduce ING Asigurări din 2008

Autor: Ciprian Botea

09.05.2012, 00:03 746

Olandezii de la ING au promovat-o pe Cornelia Coman (foto), directorul general al ING Asigurări de Viaţă, la conducerea operaţiunilor de asigurări de viaţă şi pensii din Ungaria, un business de două ori mai mare decât cel condus până acum.

Coman, 37 de ani, conduce ING Asigurări, liderul pieţei locale de asigurări de viaţă, din 2008. Anterior a fost director general adjunct al companiei şi a coordonat echipa de actuari.

"Planurile de viitor legate de activitatea companiei locale vin să consolideze şi mai mult poziţia pe care o deţinem. În Ungaria, misiunea mea va însemna continuarea demersurilor de dezvoltare a activită­ţilor de asigurări şi pensii", a declarat Coman.

Asigurătorul de­ţin­ut de ING pe piaţa din Ungaria are subscrieri de circa 260 de milioane de euro, dublu faţă de afacerile locale, cota de piaţă deţinută fiind de peste 16%.

Pe plan local, olandezii controlează o treime din piaţa asigurărilor de viaţă, care este însă subdezvoltată comparativ cu cea din Ungaria. ING Asigurări a subscris anul trecut prime de circa 130 mil. euro.

Piaţa locală de asigurări de viaţă a atins anul trecut un volum de prime subscrise de circa 390 mil. euro, iar în Ungaria această piaţă depăşeşte 1,6 mld. euro. Afacerile de pensii private sunt însă într-o poziţie mult mai bună în România, unde olandezii administrează active de 3 mld. lei (380 mil. euro). Ungaria a naţionalizat însă la sfârşitul lui 2010 sistemul de pensii private obligatorii, circa 12 mld. euro intrând atunci în conturile statului maghiar.

Coman va prelua mandatul de director general al subsidiarei ING din Ungaria la 1 iunie, ea înlocuindu-l pe Zsolt Kovacs, care a părăsit grupul ING. Coman lucrează de 14 ani pentru ING, intrând în companie în 1998 pe poziţia de actuar.

Coman nu este singurul exemplu de manager român promovat de olandezii de la ING pe o poziţie în străinătate.

În 2004, Violeta Ciurel, care a condus ING Asigurări timp de cinci ani, a plecat la Amsterdam pentru a conduce divizia de proiecte greenfield a ING Central Europe, iar în 2010 Emilia Bunea, şefa companiei locale de pensii, a fost promovată tot la sediul central din Amsterdam, de unde coordonează finanţele a zece subsidiare ING din Europa Centrală şi de Est.

ING caută acum un succesor la conducerea asigurătorului din România, iar până la numirea unui nou CEO interimatul va fi asigurat de Adrian Lupulescu, actualul director financiar. Lupulescu lucrează pentru ING tot din 1998.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO