Bănci și Asigurări

Certificatele de depozit in lei au ramas fara clienti

07.02.2006, 20:11 14

Soldul certificatelor de depozit in lei a scazut usor in decembrie, pana la 2,45 mld. lei (echivalentul a 0,66 mld. euro), continuand astfel miscarea inceputa in noiembrie.

Astfel, in ultimele doua luni ale lui 2005, certificatele de depozit in lei au scazut cu 6%. Comparativ cu varful atins in aprilie, de 2,8 miliarde de lei, soldul este mai mic acum cu 12%.

Chiar si cu scaderile din ultimele luni, aceste instrumente marcheaza insa o expansiune cu 22% fata de decembrie 2004, cand soldul lor era de 2 miliarde de euro.

Certificatele de depozite, care ofera avantajul unei dobanzi fixe pe toata perioada de constituire, si-au pierdut din atractivitate odata cu coborarea dobanzilor la lei la niveluri real negative.

Populatia detinea la sfarsitul lui decembrie certificate de depozit in valoare de ceva mai mult de1,8 miliarde de lei (0,5 miliarde de euro), adica doar putin mai mult decat in noiembrie si mai putin decat in octombrie. Pe parcursul anului trecut, soldul certificatelor in lei detinute de populatie a crescut insa cu 32%.

Pe de alta parte, firmele si-au diminuat detinerile de certificate anul trecut, soldul acestora coborand cu peste doua puncte procentuale.

In schimb, certificatele de depozit in valuta au castigat teren, populatia majorandu-si detinerile cu 8% numai in decembrie, pana la 691 de milioane de lei (188 milioane de euro). Comparativ cu sfarsitul lui 2004, soldul certificatelor de depozit in valuta detinute de populatie a crescut cu 15%.

Cresterea vine in contextul in care apetitul pentru plasamentele in valuta a urcat sensibil in ultimele luni. Tendinta de depreciere usoara a monedei locale din a doua jumatate a anului trecut si prabusirea dobanzilor oferite la lei au stat la baza acestei migratii spre plasamentele in valuta.

Firmele si-au diminuat sensibil detinerile de certificate de depozit in valuta pe parcursul anului trecut. In decembrie, soldul acestora era de 14,3 milioane de lei (aproape 4 milioane de euro), in scadere cu aproape 9% fata de luna precedenta. Comparativ cu decembrie 2004, soldul acestor instrumente aflate in posesia firmelor a scazut la o treime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO