Bănci și Asigurări

Certificatele de depozit, tot mai putin atractive

21.07.2006, 19:19 12

Populatia a continuat sa-si reduca plasamentele in certificate de depozit (CD) in lei, soldul acestora coborand in luna mai la 1,73 mld. lei (echivalentul a 0,48 mld. euro).
Soldul acestor instrumente de economisire este in scadere continua din toamna trecuta. Fata de mai anul trecut, soldul certificatelor de depozit in lei detinute de populatie a crescut cu numai 2,2%.
Apetitul pentru certificate nu s-a imbunatatit nici macar dupa cresterea dobanzilor pasive din prima parte a anului, in conditiile in care acestea ar fi putut sa garanteze mentinerea unor randamente atractive. Pe de alta parte, bancile au inceput in ultimele luni sa ofere pe scara mai larga depozite cu dobanda fixa, pe care le-au promovat destul de agresiv.
Soldul total al certificatelor de depozit in lei a crescut usor in mai, intrerupand astfel o lunga serie de scaderi, in conditiile in care agentii au plasat sume mai mari in astfel de instrumente.
Pe de alta parte, certificatele de depozit in valuta au reusit sa convinga mai multi clienti in mai, soldul lor crescand usor, pana la echivalentul a aproape 715 milioane de lei (aproximativ 202 mil. euro). De altfel, aceste instrumente marcheaza o crestere cu 27% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Luna mai a adus o crestere usoara a apetitului pentru economisire, atat din partea clientilor individuali, cat si a companiilor. Ramane insa de vazut in ce masura se va consolida o tendinta in acest sens, avand in vedere ca si creditarea a continuat sa accelereze. Banca centrala a luat la sfarsitul lunii trecute masuri dure pentru a tempera expansiunea finantarilor in lei, insa aceste ultime decizii nu vizeaza si stimularea economisirii. In aceste conditii, nici bancile comerciale nu au mai imbunatatit dobanzile platite la sursele atrase de la clienti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO