Bănci și Asigurări

Chidesciuc, ING: Trezoreria va trebui sa accepte randamente mai mari in ultimul trimestru ca sa-si plaseze obligatiunile

Chidesciuc, ING: Trezoreria va trebui sa accepte randamente mai mari in ultimul trimestru ca sa-si plaseze obligatiunile
26.09.2008, 15:12 33

Trezoreria va fi nevoita sa accepte randamente mai mari in ultimele luni ale anului, in conditiile in care va trebui sa atraga mai multi lei pentru a finanta deficitul bugetar mare.
In ultimele luni statul a acceptat sa plateasca mai mult in cadrul licitatiilor pentru plasarea de obligatiuni, randamentele urcand chiar peste 11% pe an. Chiar si asa, Finantele au atras la licitatii doar o fractie din sumele propuse.
"Comportamentul Ministerului Finantelor si Economiei indica o nevoie sporita de lichiditati, iar in scenariul nostru, in care deficitul bugetar va ajunge la 3,8% din Produsul Intern Brut, statul va trebui sa imprumute 6 miliarde de lei pana la sfarsitul anului. O suma atat de mare va genera un efect de bulgare de zapada asupra randamentelor platite", afirma Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING. In primele noua luni ale anului statul a imprumutat de pe piata interna doar 5,5 miliarde de lei, potrivit calculelor economistului ING.
Tinta oficiala a Guvernului pentru deficitul bugetar in 2008 este de 2,3% din PIB asteptat la circa 140 de miliarde de euro, insa analistii pun sub semnul intrebarii respectarea planificarii intr-un an electoral.
Ultimele decizii ale Guvernului, de majorare a salariilor pentru unele categorii de bugetari si devansare a cresterii pensiilor pentru 1 octombrie vor pune si mai multa presiune pe buget.
Bugetul de stat a inregistrat dupa primele opt luni un deficit de circa 1%, potrivit estimarilor lui Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor.
Dupa primele sapte luni, deficitul bugetului general consolidat s-a plasat la la 0,64% din PIB, indicatorul fiind inferior celui din primul semestru, de 1,18% din PIB. Anul trecut, bugetul general consolidat a inregistrat un deficit de 2,33% din PIB conform metodologiei romanesti de calcul si de 2,53% dupa regulile Comisiei Europene.
In ceea ce priveste ritmul de dezvoltare a economiei, cresterea PIB din primul semestru a accelerat semnificativ comparativ cu perioada similara din 2007, la 8,8%, iar cea din trimestrul doi la 9,3%, ambele procente reprezentand niveluri record pentru Romania. Anul trecut cresterea economica a fost de 6%.
Pentru a-si acoperi nevoile de finantare, statul a emis in iunie euro-obligatiuni pe pietele internationale, in valoare de 750 de milioane de euro.
La jumatatea lunii, secretarul de stat in Ministerul Economiei si Finantelor, Eugen Teodorovici, a aratat ca emisiunea ar putea fi redeschisa la sfarsitul lui octombrie sau inceputul lui noiembrie, pentru a mai fi imprumutate pana la 250 de milioane de euro, ducand astfel suma totala atrasa la plafonul stabilit pentru aceasta emisiune, de un miliard de euro.
Totusi, seful Trezoreriei, Stefan Nanu, a subliniat recent ca redeschiderea emisiunii de euro-obligatiuni ar fi fezabila doar in cazul in care s-ar obtine conditii de finantare mai bune decat in iunie, ceea ce pare insa improbabil avand in vedere acutizarea turbulentelor de pe pietele internationale.
Astfel, desi statul ramane in contact cu lead-arrangerii si cu mediile investitionale, Nanu nu vede probabila aparitia unei ferestre de oportunitate pentru revenirea pe pietele externe in curand.
In aceste conditii, seful Trezoreriei a aratat ca finantarile necesare vor fi atrase de pe piata locala si prin trageri din creditele pentru proiecte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO