Bănci și Asigurări

Cine a pierdut si cine a castigat pe piata asigurarilor

06.07.2005, 18:53 16

Allianz-Tiriac a avut anul trecut cel mai mare profit dintre companiile de asigurari, de 10,05 milioane de euro, urmata de BCR Asigurari, care a castigat aproape 5 mil. euro, se arata in raportul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor pe 2004, publicat ieri.

Cele mai mari pierderi le are in continuare compania britanica specializata pe asigurari de viata Aviva, de 2,2 mil. euro, fata de 2,6 mil. euro in anul anterior. Explicatia este ca asigurarile de viata devin profitabile doar in 5-6 ani de la data inceperii operatiunilor. Aviva a intrat pe piata romaneasca in 2000.

Cel mai bun rezultat tehnic in asigurari de viata a fost obtinut de ING Asigurari, de 6 milioane de euro, dar profitul net obtinut de companie nu a fost decat de 3,87 mil. euro.

Si in cazul BCR Asigurari, din rezultatul tehnic pozitiv de peste 9 mil. euro (din care 6,9 mil. euro din asigurari generale) nu mai ramane decat 4,8 mil. euro ca profit net.

Diferenta o reprezinta cheltuielile de administrare si vanzare (comisioane acordate consultantilor) ale politelor, dar si impozitul pe profit, explica Romeo Jantea, directorul general al companiei.

Insa in cazul Allianz-Tiriac, rezultatul tehnic este foarte apropiat de profitul net de circa 10 mil. euro. Jantea afirma ca situatiile sunt diferite, dar o posibila explicatie ar fi diferenta de marime dintre companii - la companiile mari, cheltuielile fixe per polita sunt mai mici.

O surpriza in randul companiilor care au intrat pe pierderi este Generali.

"Au fost o serie de daune mai mari pe property, pentru care am facut rezerve", a explicat Tudor Moldovan, directorul general al Generali Asigurari.

Interamerican a incheiat pe pierderi si in 2004, iar Garanta la fel. La fel Unita, care si-a majorat pierderile, dar reprezentantii companiei au explicat deja ca evolutia se datoreaza dezvoltarii companiei, mai ales pe segmentul asigurarilor de viata. De altfel, Wiener Staedtische, actionarul majoritar al companiei, a cumparat acum doua luni pachetul majoritar de actiuni al Omniasig.

Piata asigurarilor a fost anul trecut de 857 mil. euro, cu 20% mai mult decat in anul anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO