Bănci și Asigurări

Cinteză, BNR: Rata neperformantelor s-a potolit în octombrie, dar provizioanele cresc din nou puternic

Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR:

Gradul minim de recuperare a creanţei la vânzarea unui credit de retail garantat cu ipotecă devenit neperformant s-a prăbuşit de la 80% în 2009 la 26% în 2012, reprezentând materializarea unui risc pe care băncile şi l-au asumat în condiţiile în care preţurile locuinţelor au scăzut foarte mult.

Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR: Gradul minim de recuperare a creanţei la vânzarea unui credit de retail garantat cu ipotecă devenit neperformant s-a prăbuşit de la 80% în 2009 la 26% în 2012, reprezentând materializarea unui risc pe care băncile şi l-au asumat în condiţiile în care preţurile locuinţelor au scăzut foarte mult.

Autor: Raluca Ghinea, Claudia Medrega

06.12.2013, 00:08 399

Rata creditelor neperformante din sistemul bancar a avansat în octombrie cu numai 0,1 puncte procentuale faţă de septembrie, până la 21,7%, în timp ce acoperirea cu provizioane va creşte puternic pe seama alocărilor foarte mare din noiembrie şi decembrie făcute de bancheri pe de o parte ca urmare a controalelor BNR la jumătate din instituţiile de credit, iar pe de altă parte ca o anticipare a reevaluării colateralului dispusă de BCE, afirmă Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR.

„În noiembrie şi decembrie vor fi provizioane foarte mari. Procedura BCE (Banca Central Europeană - n.r.) de anul viitor de evaluare a calităţii activelor presupune că reevaluarea colateralelor se va face la nişte proceduri foarte dure, undeva între procedura normală de acum şi procedura de lichidare, mai aproape de cea de lichidare, ceea ce înseamnă că valoarea colateralului va scădea foarte mult. Scade colateralul, creşte provizionul. Băncile româneşti au anticipat acest lucru puţin şi unele dintre ele o fac anul ăsta (provizionarea - n.r.)“, a declarat ieri directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, după un forum bancar.

Pe de altă parte, băncile vor fi nevoite să constituie provizioane pentru creditele neperformante, în urma unor controale efectuate de banca centrală la 20 dintre instituţiile de credit şi finalizate recent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO